Evacuarea de la „Șincai”, în așteptare

Instanța a respins cererea Primăriei Sectorului 4

În ciuda protocolului încheiat marți între Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), cu privire la modul în care se vor desfășura cursurile celui de-al doilea semestru, situația Colegiului Național „Gheorghe Șincai” e departe de clarificare.

Judecătorii au respins miercuri cererea Primăriei Sectorului 4 de evacuare, prin ordonanţă preşedinţială, a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, pentru a permite demararea lucrărilor de consolidare a imobilului unde funcţionează liceul. Decizia nu este definitivă.

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active. Admite excepţia lipsei de interes. Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de către reclamantul Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, în contradictoriu cu pârâtul Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, ca lipsită de interes. Admite cererea de intervenţie voluntară accesorie în sprijinul pârâtului, formulată de intervenienţii Petrişor Ştefan Alexandru, Petrişor Nela, Mocanu Vlad Damian şi Mocanu George Damian. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 17.02.2021.”, se arată în motivarea de pe portatul instanței.

Potrivit protocolului sus-menționat, „până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va prezenta mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocarea activităților didactice desfășurate în Colegiul Național Gheorghe Șincai, pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni.”

Clădirea colegiului, monument istoric

În octombrie 2020, Primăria Sectorului 4 a solicitat intervenția în regim de urgență a Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a Direcției de Sănătate Publică București, „pentru punerea în siguranță a elevilor și a personalului Colegiului Național Gheorghe Șincai”.

„Clădirea, monument istoric, a fost expertizată și încadrată în clasa de risc seismic 2, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi și de personalul didactic și nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securității și integrității fizice a persoanelor”, susține primăria condusă de Daniel Băluță, citat de edupedu.

Citește și: Clădirea Colegiului Național Gheorghe Șincai, evacuată după 1 august