Sectorul 5 impune noi condiții pentru obținerea autorizației de construcție

Doar cu asigurarea unui număr conform de locuri de parcare

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone îi avertizează pe dezvoltatorii imobiliari că nu va mai acorda autorizații de contrucție dacă nu este asigurat un număr conform al locurilor de parcare. Mai mult, edilul a precizat că acestea nu pot fi înființate pe domeniul public.

Situațiile întâlnite în care domeniul public este sufocat de mașini în proximitatea imobilelor și ansamblurilor de locuințe colective își au originea în faptul că aproximativ 40% din locurile de parcare asigurate în incinta respectivelor ansambluri neocupate, deoarece, din cauza prețurilor practicate de dezvoltatori pentru locurile de parcare, proprietarii de apartamente aleg să își parcheze mașinile pe domeniul public.

Primăria Sector 5

Potrivit Primăriei Sectorului 5, pentru emiterea Autorizațiilor de construire pentru imobile sunt  necesare îndeplinirea mai multor condiții. Astfel, autorizațiile de construire se emit în conformitate cu prevederile H.C.G.M.B. nr. 66/2006, care detaliază necesarul de locuri de parcare, în raport cu funcțiunea clădirii propuse, iar în cazul locuințelor colective, în raport cu numărul de apartamente și cu suprafața acestora și în conformitate cu Avizul Comisiei Tehnice de Circulație – PMB, pentru alte investiții decât locuințele individuale.

În situația în care pentru anumite construcții este necesară asigurarea unui număr minim de 100 de locuri de parcare, potrivit H.C.G.M.B. nr 242 din 18.06.2020, în documentația de urbanism P.U.Z. Coordonator Sector 5, București, trebuie specificată „necesitatea întocmirii unui studiu de trafic”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sectorului 5.

Altfel, Autorizațiile de construire pentru imobilele aflate în Sectorul 5, la care accesul se realizează pe drumuri de servitute/ drumuri de acces aflate în proprietate privată, vor fi emise numai cu condiția asigurării locurilor de parcare necesare și numai condiționate de existența unei declarații notariale a proprietarului/ dezvoltatorului, prin care acesta își asumă sarcina de a asigura utilitățile publice și asfaltarea respectivului drum de acces la proprietate.

În cazul în care proprietarul nu poate asigura condițiile stipulate de administrația locală, Autorizația de construire se va elibera numai în cazul cedării cu titlu permanent și gratuit a drumului de acces către Primăria Sectorului 5, în vederea trecerii lui în domeniul public, pentru ca autoritatea publică să poată asigura utilitățile publice și asfaltarea drumului de acces.

Reamintim că pentru înființarea a cât mai multor locuri de parcare pe raza Sectorului 5, Serviciul Disciplină în Construcții va efectua verificări în vederea identificării tuturor construcțiilor tip garaj ridicate fără autorizație de construire, urmând ca acestea să fie demolate și transformate în locuri de parcare.

Citește și: În Sectorul 5, locuri de parcare în locul bateriilor de garaje

#News