VeDem Just cere „Educația juridică”, materie obligatorie

Un pas spre normalitate, după numerologia de la Galați și cromatica de la Iași

Asociația VeDem Just a adresat o scrisoare Comisiei de validare a planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional din Ministerul Educației, prin care propune ca „Educația juridică” să fie materie obligatorie. Acesta putem spune că este un pas important și firesc, prin care tinerii pot afla încă din băncile școlii care le sunt drepturile și obligațiile într-o societate… normală.

VeDem Just se implică de peste cinci ani în promovarea și susținerea educației juridice pentru elevi. După ce asociația a dezvoltat un proiect național de educație non-formală în școli și licee, acum ea susține că această materie trebuie studiată în mod sistematic, cu ajutorul profesorilor încadrați în învățământul preuniversitar, pe baza unei programe alcătuită de specialiști și a unor manuale dedicate.

Asociația VeDem Just

Printre temele de interes pe care le-au identificat cei de la Asociația VeDem Just, care pot fi studiate în cadrul școlii, se află: violenţa domestică, hărţuirea sexuală, violenţa sexuală, violenţa în şcoli, violenţa în familie, discriminarea, consumul drogurilor, corupţia, atacurile cibernetice. Educaţia juridică este, astfel, o materie care integrează toate aceste cerințe, menită să informeze tinerii nu atât despre drepturi, cât mai ales despre îndatoriri, obligații, proceduri, sancțiuni, efecte. De altfel VeDem Just a identificat mai multe angajamente internaționale ale statului român, precum și strategii guvernamentale și legi naționale care prevăd necesitatea de a se studia în școli.

„Educația juridică își propune să formeze cetățeni responsabili, să reducă delincvența juvenilă și numărul de minori victime din instanțele românești”, concluzionează Oana Negru, președintele VeDem Just.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, printr-o circulară a Inspectoratului Școlar Județean Galați, inspectorul general Selena Costea solicita tuturor cadrelor didactice din județ să participe la seminarul „Numerologia o 9  legătură între dascăl și elev”. Inspectoratul Şcolar Iaşi a publicat un ghid pentru educaţie de calitate şi abandon şcolar redus, în care se vorbeşte, printre altele, despre puterile paranormale ale culorilor, ce să purtăm ca să ne creştem abilităţile de telepatie şi clarviziune, să ducem la bun sfârşit un proiect sau să avem noroc la bani, potrivit Digi 24.

Citește și: Numerologia, promovată de ISJ Galați pentru a (re)face legătura cu elevii

#News