Lipsa vitaminei D din organism poate conduce la depresie

Persoanele cu depresie au tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina D.

 Lipsa vitaminei D din organism, esențială pentru menținerea oaselor puternice și de întărirea sistemului imunitar, conduce la depresie. Potrivit unui studiu publicat de către oamenii de știință de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, care a examinat datele a peste 30 000 de participanți, persoanele cu depresie au tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina D, potrivit ziare.com,

Institutul Național pentru Sănătate Mintală din Statele Unite a anunțat că 8,4% dintre adulții americani au experimentat un episod major de depresie în anul 2020, boala putând afecta de la interacțiunile sociale până la somn.

 Atunci când razele ultraviolete ale soarelui ating pielea oamenilor, ele stimulează producția de vitamina D.„Vitamina D oferă rezistență oaselor, dinților și țesuturilor prin absorbția calciului și fosforului în organism, a declarat Sue-Ellen Anderson-Haynes, nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din Statele Unite. Vitamina D reglează cantitatea de calciu din sânge și are, de asemenea, un rol în sistemul imunitar. Cercetările arată că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu infecții crescute și boli autoimune. 

Studii recente arată că nivelurile scăzute de vitamina D sunt adesea observate la cei diagnosticați cu depresie clinică, fiind o relație inversă, explică Anderson-Haynes.

 O cercetare publicată în revista British Journal of Psychiatry a examinat datele a peste 30 000 de participanți, constatând că persoanele cu depresie au tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina D. Un alt studiu a constatat că suplimentarea vitaminei D a atenuat simptomele de depresie ale pacienților, impactul fiind mai pronunțat la persoanele cu tulburare depresivă majoră. „În funcție de cât de mult mănânci, alimente cum ar fi sucul de portocale, laptele vegetal fortificat cu vitamina D, ciupercile tratate cu UV, sardinele și gălbenușurile de ou vă pot oferi aportul de care aveți nevoie”, a declarat Anderson-Haynes.  Potrivit expertului, expunerea regulată la soare este importantă pentru îmbunătățirea stării de vitamina D.  „Cei cu mai multă melanină (piele mai închisă) au nevoie de expunere mai lungă la soare, deoarece este mai dificil ca razele să pătrundă în piele”, a spus expertul.
Ministrul Gabriela Firea: Au fost înregistrate deja primele cereri de obținere a unui credit din partea unor studenți în cadrul programului „Student Invest”