Salvamontist, avertisment pentru turiștii fără experiență: ”Nu tot ce citeşti pe net poate fi făcut a doua zi”

Reacţia acestuia vine după o acţiune de 11 ore pentru salvarea a opt turişti, care au vrut să facă alpinism având doar două hamuri.

Mersul pe munte presupune grijă, experienţă, echipament şi pregătire, nefiind de ajuns citirea unor cărţi motivaţionale care te învaţă că poţi orice, avertizează seful Serviciului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.”Nu tot ce citeşti pe net poate fi făcut a doua zi”, a atenționat Ion Sănduloiu, acesta explicând că mersul pe munte nu începe cu vârful Moldoveanu, sau cu trasee de alpinism considerate ca uşoare de alpinişti care au ani de experienţă, potrivit g4media.ro.

Reacţia salvamontistului vine după o acţiune de 11 ore pentru salvarea a opt turişti, care au dorit să facă alpinism având doar două hamuri, într-o zonă extrem de periculoasă

Din această cauză, au existat situaţii de viaţă şi de moarte atât pentru ei cât şi pentru salvatori. Salvamontiştii au intervenit 11 ore pentru scoaterea din traseul Dunăreanu de la Umerii Pietrei Craiului, a opt turişti ”cu pretenţii de alpinişti, care au intrat în perete cu doar… două hamuri”. Potrivit şefului Serviciului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, grupul era mult în afară liniei traseului, acțiunea putând  fi o învăţătură şi pentru alţi doritori, zona fiind extrem de friabilă, putând cădea pietre peste oricare dintre participanţii la acţiune…

”Nu intraţi în situaţii unde aveţi şi cea mai mică bănuială că vă depăşesc, pentru că, cel mai probabil, aşa va fi! Sincer, a fost una dintre situaţiile de viaţă şi de moarte”, au transmis salvamontiştii din Argeş.

Seful Serviciului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a transmis că ”partea bună este că cei opt îşi dau seama că au fost într-un pericol de moarte”

”Partea proastă este că mai sunt câteva sute de mii de potenţiale victime, persoane care citesc pe net despre diverse ture de munte şi cred cu sinceritate că şi ei pot, că doar au citit cărţi motivaţionale care le-au povestit că pot orice… chiar dacă sar etape”, a scris pe Facebook, Ion Sănduloiu. Potrivit acestuia, ”nu tot ce zboară se mănâncă, nu tot ce citeşti pe net poate fi făcut a doua zi”.

”Încă un sfat, mersul pe munte nu începe cu Moldoveanu, sau cu trasee de alpinism cotate ca uşoare. Aşa sunt cotate de către alpinişti, care au o experienţă serioasă în spate”, a mai scris Ion Sănduloiu.

În timp ce a suferit o intervenție pe creier, un bărbat a rămas treaz și a cântat la saxofon