Unele cursuri universitare din România vor fi reduse la doi ani

Orice universitate poate organiza astfel de programe, excepție fiind doar facultățile de Medicină, Drept şi Arhitectură.

Cei care vor să urmeze o facultate cu cursurile reduse vor această posibilitate deoarece autoritățile vor să reducă durata studiilor universitare la doi ani. Autoritățile s-au gândit să inițieze o nouă lege care să reducă ciclul universitar la doi ani pentru a combate criza de specialiști de pe piața muncii din România, potrivit romaniatv.net.

Potrivit autorităților, orice universitate poate organiza astfel de programe, excepție fiind doar facultățile de Medicină, Drept şi Arhitectură.

Printre domeniile universitare care vor avea şi cursuri de scurta durată, de doi ani şi 60 de credite acumulate, la care se adaugă practică pentru toți studenții, se numără și ingineria, economia sau informatica. ”Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca. Programul a fost conceput pentru a le oferi studenților care lucrează deja șansa de a avea un program flexibil care să îi ajute să se împartă între facultate și locul de muncă. ”Este mai mult decât o postliceală, tânărul va învaţa şi concepe şi instrumente şi elemente de conținut importante care să facă diferența, să poată să intervină într-un echipament când trebuie. Are o flexibilitate mai mare și evident poate să câștige, să aibă un nivel salarial mult mai mare decât un absolvent de nivel postliceal”, spune Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București. Conform noii legi a educației, studenții pot continua cu studiile de licenţă standard şi după acest ciclu scurt, însă cu o singură condiţie,  respectiv aceea de a promova examenul de admitere de la facultatea aleasă.

Dezbateri publice pe tema noului Cod Silvic