Sursa foto: Pensionari

Într-o analiză pentru platforma Geopolitical Futures, Antonia Colibășanu, lector de relații internaționale la SNSPA și expertă în relații internaționale, a precizat că România și Polonia „sunt în prima linie” în cazul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina se va muta spre vest.

De asemenea, aceasta e de părere că planul lui Putin privind o invazie rusească asupra Ucrainei vine în contextul în care Occidentul se confruntă cu probleme serioase. Cu toate acestea, NATO a reacționat ferm și rapid la amenințarea rusească, mobilizând forțe armate în estul Europei.

Mai mult, posibilitatea unui conflict în Est a mobilizat și alte state din afara Alianței Nord-Atlantice, precum Finlanda și Suedia, să înceapă negocierile pentru o posibilă aderare la NATO. Cu alte cuvinte, Rusia a reușit să își aducă împreună toate țările pe care le percepe drept un pericol.

Cât de reală este posibilitatea unei invazii?

Antonia Colibășanu susține că majoritatea statelor din estul Europei nu își doresc să se întoarcă pe orbita Moscovei, motiv pentru care au optat pentru aderarea la NATO și Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, Rusia susține că Europa de Est și Ucraina reprezintă o amenințare, iar singura soluție pentru a detensiona situația este o retragere totală a Alianței din zonă. Occidentul a răspuns contrar așteptărilor Moscovei, mărind cheltuielile alocate apărării și mobilizând mii de soldați în țările din est.

Experta în relații internaționale e de părere că Polonia și România ar putea reprezenta, în curând, țările responsabile cu apărarea frontierei NATO și UE, precizând că e nevoie de o adaptare la realitate.

Reamintim că sursele din serviciile de informații americane, citate de CBS, au anunțat că oficialii ruși au dat ordinul de invadare a Ucrainei. Această informație vine în contextul în care Putin a avut un dialog cu președintele francez prin care și-a arătat disponibilitatea de a continua dialogul pentru găsirea unei soluții cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina.

De asemenea, oficialii americani au anunțat că Moscova a masat în jur de 190.000 de soldați la granițele Ucrainei, printre care se numără și luptători separatiști proruși din regiunea Donbas din estul țării.

Citește și: Triunghiul giganților și visul lui Putin