Sursa foto: Facebook/Viktor Orban

Viktor Orban a declarat că nu va renunța la importurile de energie din Rusia, chiar dacă a condamnat, în repetate rânduri, invazia rusească asupra Ucrainei.

„Deşi condamnăm ofensiva militară a Rusiei şi războiul, nu vom permite ca familiile ungare să fie puse să suporte costurile războiului, iar sancţiunile nu trebuie să fie extinse la domeniile petrolului şi gazelor”, a afirmat Viktor Orban, potrivit Digi24.

De asemenea, acesta e de părere că sancțiunile impuse Rusiei și renunțarea la gazul rusesc va afecta profund țările din Europa care sunt dependente de acesta.

Economia Ungariei „pur şi simplu nu poate funcţiona” fără petrol şi gaze din Rusia

Premierul ungar a menționat că Ungaria se bazează pe importurile de petrol și gaz, iar o renunțare totală ar afecta profund economia țării și viața cetățenilor.

Viktor Orban a refuzat, de asemenea, să transporte armament din Vest pe teritoriul țării sale, precizând că o astfel de decizie ar pune Ungaria pe lista țărilor neprietenoase a Rusiei. Mai mult, oficialul e de părere că Occidentul nu a luat niciodată în considerare cerințele Rusiei în toate dialogurile diplomatice ce au avut loc înaintea invaziei rusești.

Reamintim că Statele Unite au decis, oficial, să suspende importurile de petrol și gaze din Rusia, ca măsură suplimentară aplicată din cauza atacurilor rusești asupra Ucrainei. Președintele american a precizat că prin această decizie, prețul la pompă va crește, afirmând că războiul lui Putin face rău „familiilor americane.”

„Războiul lui Putin face rău familiilor americane la pompă. De când a început Putin comasarea militară de la granița ucraineană, prețul combustibilului în America a urca cu 75 de cenți. Cu această acțiune, va crește și mai mult”, a spus președintele american Biden.

De asemenea, Comisia Europeană și-a propus  să se rupă de depedența de resurse energetice rusești înainte de 2030. Cu toate acestea, Germania a respins sugestiile de oprire a impoturilor de energie din Rusia, precizând că majoritatea statelor Uniunii Europene sunt dependente de gazul rusesc.

Citește și articolul: Românii nu suportă maghiarii dar aplaudă furtunos când Ungaria introduce legea anti-LGBT