Secția ATI a Spitalului Clinic Județean Mureș, închisă temporar din cauza infecțiilor nozocomiale

Din cele 6 persoane infectate, cinci au decedat.

Secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean Mureș a fost închisă temporar, după prezența unor germeni rezistenți la antibiotice la 6 bolnavi internați pe secția ATI începând cu luna septembrie, din care 5 au decedat, potrivit g4media.ro.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, dr. Adriana Pistol, este vorba de pacienți în vârstă, în stare gravă, decesul nefiind cauzat de infecția cu bacterii

 „Pacienții despre care vorbim erau pacienți în stare critică, încă de la momentul internării în secția de terapie intensivă. Pacienții aveau multiple patologii, erau pacienți polispitalizați și asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre și proceduri invazive. Nu există o relație directă de cauzalitate între infecția cu aceste bacterii și decesul pacienților”, susține dr. Adriana Pistol. Șeful Secției ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Mircea Stoian, a arătat că decesul nu a fost cauzat de bacterii, subliniind necesitatea modernizării secției.„Decesele aproape sigur nu au nicio legătură cu infecțiile despre care se vorbește, nu avem nicio legătură între cazuri, ancheta e în desfășurare și vom vedea acest lucru la sfârșit. Este nevoie de o terapie intensivă, în momentul de față nu avem terapie intensivă, este un spațiu provizoriu, avizat temporar de Direcția de Sănătate Publică, așteptăm cu nerăbdare cele două proiecte care ne sunt promise de atât timp”, a explicat medicul.

 După închiderea secției au început lucrările de dezinfecție, personalul fiind reinstruit, toți pacienții care au fost internați la ATI fiind  testați pentru depistarea infecțiilor intraspitalicești

Potrivit dr. Adriana Pistol, nu se cunoaște sursa infecțiilor, dar o anchetă fiind în plină desfășurare.„Din cursul zilei de joi, spitalul a decis să fie sistate toate internările din secția de terapie intensivă. Deja a început o activitate de curățenie și dezinfecție în saloanele secției de terapie intensivă. Am mai discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienților care se află încă internați în secția de terapie intensivă”, spune dr. Pistol.

În unitățile medicale din județul Mureș, anul trecut au fost raportate 1.300 de cazuri cu infecții nozocomiale

Numărul cazurilor de infecții intraspitalicești este subraportat la nivel național, motiv pentru care Ministerul Sănătății a decis să aprecieze managerii care raportează corect aceste cazuri. Ministerul Sănătății este foarte interesat în stimularea raportării infecțiilor asociate intervențiilor medicale, lucrându-se la indicatorii de evaluare a managerilor unităților sanitare din subordinea Ministerului Sănătății, unde o bună raportare a infecțiilor asociate asistenței medicale este solicitată.

„Cu cât se raportează mai bine, mai corect și la timp, cu atât arată acest lucru interesul unității sanitare respective pentru a lua măsuri astfel încât să crească calitatea îngrijirilor medicale”, susține dr. Adriana Pistol. 

Salvamontist, avertisment pentru turiștii fără experiență: ”Nu tot ce citeşti pe net poate fi făcut a doua zi”