Dozatoarele de cafea vor fi scoase din școlile din Arad

Cafeaua nu este recomandată minorilor, consideră DSP Arad.

Multe școli din județul Arad au automate de cafea, specialiștii în sănătate publică descoperind nereguli grave în urma controalelor efectuate. Din această cauză, ei au decis scoaterea aparatelor din unitățile de învățământ preuniversitar unde acestea au fost amplasate, potrivit ziare.com.

Care sunt recomandările făcute de către DSP Arad

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Județului Arad a transmis o notă către Inspectoratului Școlar Județean Arad, prin care recomandă scoaterea automatelor de distribuire a băuturilor pe bază de cafea și cacao, din spațiile unde au acces elevii. Potrivit directorului DSP Arad, Geanina Potolia, ca urmare a controalelor efectuate în unități de învățământ preuniversitar din municipiul Arad, respectiv de pe raza județului Arad, s-au constatat o serie de nereguli. Deficiențele privesc condițiile igienico-sanitare, condițiile de preparare, depozitare sau servire a mesei calde în incinta unităților de învățământ, dar și existența în spațiile unde au acces elevii a automatelor de distribuție a produselor pe bază de cafea, cacao sau alte băuturi interzise elevilor.

DSP Arad recomandă scoaterea dozatoarelor de cafea din școli

În documentul menționat,  conducerea DSP face o serie de recomandări. Astfel, se recomandă eliminarea din toate instituțiile de învățământ a automatelor sau dozatoarelor de cafea, mai precis din spațiile în care au acces elevii, deoarece cafeaua și derivatele acesteia sunt produse nerecomandate copiilor sau elevilor. În Ordinul 1.563/2008 pentru aprobarea listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți,  se arată că „în incinta școlilor se va vinde doar apă potabilă sau minerală îmbuteliată”. Ținând cont de prevederile acestui ordin, ar trebui astfel să fie scoase din școli și automatele care oferă spre vânzare băuturi carbogazoase care conțin zahăr.

De asemenea, conducerea DSP Arad  a recomandat  tuturor unităților de învățământ respectarea ordinelor și normelor privind igienă, alimentația sănătoasă, sau asigurarea asistenței medicale a elevilor.

Inițiativă inedită a Muzeului Grigore Antipa din București: Acces gratuit pe 4 octombrie pentru persoanele care poartă nume de animale