Bursa

Franța a trecut la măsuri dure pentru creșterea numărui de persoane vaccinare, astfel că accesul în centrele comerciale din Paris, dar și din alte zone ale țării se face doar pe baza certificatului de vaccinare, începând de luni, 16 august, relatează Reuters. „Intră. Scaneză. Profită. Simplu ca «Bună Ziua»” este mesajul cu care francezii și nu numai sunt întâmpinați la intrarea în aceste spații.

Reuters

Cerința de a arăta dovada vaccinării sau a unui test negativ se aplică tuturor mallurilor cu o suprafață mai mare de 20.000 de metri pătrați în regiunile în care rata de incidență a COVID-19 este mai mare de 200 de cazuri la 100.000 de cetățeni pe săptămână. Acest lucru va afecta în principal centrele de vânzare cu amănuntul din sudul țării – care are o rată de incidență mai mare – dar, în urma unei decizii a prefecturii regionale din weekendul trecut, măsura se va aplica și mallurilor și magazinelor universale din Paris, inclusiv „magneților” turistici Galeries Lafayette și Printemps.

Creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de infectare

Numărul de noi infectări a crescut de la o medie a unui interval săptămânal de 2.000 la sfârșitul lunii iunie la aproape 24.000. Luni majoritatea cumpărătorilor și-au arătat de bunăvoie „permisul de sănătate”, văzându-l ca pe o problemă minoră care va permite reluarea vieții normale.

De altfel, din această săptămână, polițiștii vor deveni mai riguroși în privința „permisului de sănătate” în restaurante, trenuri și spații publice interioare, după ce au fost îngăduitori când a fost introdus pentru prima dată săptămâna trecută. Deși au existat puține situații cu privite la clienți care încercau să nu respecte această regulă, unii proprietari de restaurante s-au plâns de timpul pierdut, deoarece clienții au încercat să-și găsească permisul de sănătate.

În România, accesul în magazine se face doar cu mască, nefiind restricții din punctul de vedere al nevaccinării.

Citește și: Oktoberfest, anulat și în acest an din cauza pandemiei