Zeci de agricultori din Spania, arestați pentru că au folosit ilegal apa din fântâni situate în zone secetoase

Au fost descoperite 250 de fântâni şi iazuri ilegale în districtul Axarquia, la est de Malaga, de-a lungul coastei mediteraneene, într-o zonă afectată de secetă.

 26 de persoane au fost arestate de poliţia din Spania în ultimele luni pentru o presupusă schemă de utilizare a apei din puţuri ilegale pentru a cultiva fructe subtropicale, în timp ce ţara se confruntă cu o căldură dăunătoare şi cu seceta, potrivit g4media.ro.

  Potrivit unei declaraţii a Gărzii Civile spaniole, o investigaţie de patru ani a descoperit 250 de fântâni şi iazuri ilegale în districtul Axarquia, la est de Malaga, de-a lungul coastei mediteraneene, într-o zonă afectată de secetă.

Pe lângă cele câteva zeci de persoane arestate, 44 de persoane sunt investigate în cadrul presupusei scheme, care se estimează că a provocat pagube de aproape 11 milioane de dolari. Guvernul regional din sudul Andaluziei a impus restricţii stricte de utilizare a apei pentru această zonă, care este cuprinsă de „o secetă prelungită şi excepţională” din iunie 2021. Mai recent, regiuni-cheie producătoare de alimente din sudul Spaniei, în apropiere de Sevilla şi Corboda, şi din nord-estul Spaniei, în apropiere de Barcelona, au înregistrat precipitaţii scăzute şi temperaturi ridicate care s-au combinat pentru a diminua multe rezervoare locale de apă, a raportat guvernul central spaniol.

Aprilie a fost cea mai caldă şi cea mai secetoasă lună înregistrată în Spania de la începutul înregistrărilor, în 1961 – acum 62 de ani – a declarat vineri agenţia naţională de meteorologie spaniolă AEMET.

 Zona a înregistrat doar 22% din cantitatea normală de precipitaţii în aprilie. Majoritatea fructelor care ar fi fost cultivate cu apă din fântânile ilegale au fost avocado şi mango, iar printre suspecţi se numără cultivatori, directori de afaceri şi lucrători la proiecte de irigaţii comunitare, a declarat biroul de presă al Gărzii Civile din Malaga. Ancheta autorităţilor privind presupusa schemă de puţuri ilegale a început cu o plângere adresată unităţii de investigaţii de mediu a Gărzii Civile în urmă cu patru ani. Ulterior, diverşi cultivatori au declarat autorităţilor că au descoperit utilizarea ilegală a apei, a precizat poliţia spaniolă. Cele 26 de persoane arestate au fost prezentate în faţa magistratului de acolo în ultimele luni şi eliberate, cu acuzaţii în curs de soluţionare, a declarat biroul de presă al Gărzii Civile din Malaga.

Scandal și agresiune în curtea unui spital din Capitală