Vechimea în muncă pentru pensie, cumpărată în rate 

Acest lucru se poate face până la data de 31 august

Românii pot cumpăra și în acest an vechime în muncă, noutatea fiind că o pot face și în rate. Anunțul vine de la Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, potrivit ziare.com. ”Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Până acum, peste 25.000 de persoane asigurate au cumpărat vechime în muncă, valoarea contractelor încheiate fiind de 335 de milioane de lei.

De asemenea, românii care au goluri în cartea de muncă îşi pot cumpără vechime doar până în 31 august 2023. Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie plătit 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei. Dacă, de exemplu, este nevoie de un an, atunci se va plăti 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei. Pentru cinci ani de vechime în muncă, atunci suma este de 45.000 lei (aproximativ 9.000 de euro), bani pe care trebuie să îi dăm la Casa Națională de Pensii pentru a cumpăra vechimea. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020, prin care este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de cel mult 6 ani, a intrat în vigoare la data de 28.09.2020. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până în data de 31.08.2023. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Scandal și agresiune în curtea unui spital din Capitală