Problemele legate de inflația din zona euro, un semnal de alarmă asupra creșterii economice

Inflația din zona euro a atins un nivel record sub impulsul creșterii puternice a prețurilor la energie

Sursa foto: Pixabay

Oficialii BCE cred că economia zonei euro va ajunge să stagneze în viitorul apropiat în ciuda faptului că băncile au acumulat un capital amplu în ultimii ani și, deci, ar urma să beneficieze de creșterea ratelor dobânzilor, motiv pentru care cere în continuare creditorilor să revizuiască proiecțiile de capital.

Aceștia sunt de părere că riscul unei recensiuni în zona euro a atins un nivel foarte ridicat și că, alături de costurile ridicate ale energiei, acest lucru ar putea afecta grav sectorul economic, existând puține semnale de îmbunătățire pe termen scurt.

Conform Reuters, Enria ar fi declarat, în cadrul unei conferințe susținute la Bruxelles, că „facem presiuni asupra băncilor să se concentreze foarte mult pe concentrarea expunerilor lor față de sectoarele care sunt deosebit de dependente de energie și fragile la șocurile energetice”.

„Așadar, cerem băncilor să își revizuiască proiecțiile de capital în cazul unor scenarii severe, adverse, și ne vom angaja într-un dialog cu ele.”, a mai adăugat acesta.

Noi majorări estimate a dobânzii de referință începând cu anul acesta

BCE a majorat dobânzile cu 125 de puncte de bază în total în ultimele două ședințe, iar alte două majorări sunt încă probabile în acest an, ceea ce face ca acesta să fie cel mai agresiv ciclu de înăsprire a politicii din istoria băncii.

În acest context, Ernia avertizează că cele mai afectate de aceste schimbări vor fi firmele implicate în finanțarea proprietăților imobiliare comerciale, a proprietăților imobiliare rezidențiale și în finanțarea consumatorilor.

„Apoi, mai există și problema expunerilor la compensarea derivatelor energetice, pe care am văzut-o ca pe o problemă în ultima vreme”, a afirmat Enria.

Riscul unei recesiuni în zona euro: cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2020

Recesiunea din zona euro pare aproape inevitabilă pentru economiști, economiştii intervievaţi de Bloomberg estimând că există o probabilitate de 80% pentru două trimestre consecutive de contracţie economică.

Germania, cea mai mare economie a Europei și cea mai expusă țară la reducerea livrărilor de gaze, ar putea suferi o contracție încă din trimestrul al treilea.

În prezent, se așteaptă ca inflația să atingă un vârf de 9,6% în ultimele trei luni ale anului, de aproape cinci ori mai mare decât ținta Băncii Centrale Europene. Respondenții nu văd o apropiere de ținta de 2% până în 2024.