Vernisaje, lansări de carte, muzică tradiţională şi târg al meşterilor populari, organizate de miercuri la Muzeul Satului

Evenimentele, organizate cu ocazia Zilelor Muzeului Satului, se vor desfăşura în perioada 10 – 17 mai, la sediul instituţiei muzeale

 O serie de evenimente Zilele Muzeului Satului, care cuprinde vernisaje, lansări de carte, spectacole de muzică tradiţională românească şi un târg al meşterilor populari, se va desfăşura în perioada 10 – 17 mai, la sediul instituţiei muzeale, potrivit g4media.ro.

„Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” împlineşte 87 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie avem plăcerea să vă invităm la ceremonia de deschidere a Zilelor Muzeului Satului, care se va desfăşura în data de 10 mai. Deschiderea va începe la ora 11,00 şi va fi urmată de un recital”, au transmis reprezentanţii instituţiei muzeale.

 În aceeaşi zi, de la ora 14,30, în Sala Foaier H.H. Stahl va fi vernisată expoziţia „Cămaşa cu altiţă în Patrimoniul UNESCO”, reunind peste 100 de piese de patrimoniu din colecţiile muzeului. Deschisă de Ziua Regalităţii, expoziţia se doreşte un omagiu adus Reginei Maria, cea care a iubit şi promovat atât de mult costumul tradiţional românesc autentic. Totodată, în această perioadă, vor fi deschise pentru public expoziţiile „Lăzi de zestre în Patrimoniul Muzeului Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’”, „Ziua Donatorilor”, „Vasluiul lui Dimitrie Cantemir”, „Noi şi Grigorescu”, ce vor cuprinde documente, fotografii, obiecte şi costume din colecţiile Muzeului Satului, documente inedite din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, donaţii. 

Ansambluri populare, cântăreţi şi artişti cunoscuţi, meşteri populari, reprezentanţi ai comunităţilor din Drăguş (judeţul Braşov), Dragomireşti şi Ieud (judeţul Maramureş), Lumina (judeţul Constanţa), Avrig (judeţul Sibiu) sunt doar alte câteva repere ce vor anima aceste zile de sărbătoare.

Manifestările aniversare vor mai include lansări de carte şi un târg al meşterilor populari, acestea urmând să se încheie în data de 17 mai, cu deschiderea expoziţiei „120 de ani de la naşterea lui Gheorghe Focşa”, dedicată marelui etnograf şi director al Muzeului Satului timp de peste 40 de ani, urmată de un moment artistic.

Vechimea în muncă pentru pensie, cumpărată în rate