Sursa foto: Wikipedia/ Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei
Sursa foto: Wikipedia/ Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei

Ziua Internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei, abreviată IDAHOT (engleză: International Day Against Homophobia and Transphobia) este sărbătorită în fiecare an pe 17 mai.

Ziua de 17 mai are ca scop aducerea în atenție a abuzurilor asupra comunității LGBTIQ+, a încălcărilor drepturilor LGBTIQ+, dar și stimularea interesului în activități de promovare a drepturilor LGBTIQ+ pe întreg mapamondul.

Ursula von der Leyen, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva homofobiei: ”Fiecare trebuie să iubească pe cine doreşte”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat pentru o Uniune Europeană care să fie un loc sigur pentru toţi şi în care fiecare să poată fi ”pe deplin” aşa cum este şi să iubească pe cine doreşte.

Masajul a fost publicat pe contul său oficial de Twitter, transmite AGERPRES.

Declarându-se alături de persoanele LGBTIQ+ (lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale, intersexuale, queer – care nu doresc să se identifice sub etichete tradiţionale sau acceptate de societate, + – altele, care nu se identifică cu niciuna dintre celelalte definiţii, n.a.), oficialul european a postat şi o fotografie cu faţada sediului Comisiei Europene iluminată în culorile curcubeului, relatează EFE.

Peste două miliarde de oameni trăiesc în ţări în care homosexualitatea este ilegală, iar pedeapsa cu moartea rămâne o sentinţă legală pentru relaţii consensuale între persoane de acelaşi sex în unsprezece jurisdicţii, a reamintit şeful diplomaţiei europene

Conform sursei citate, într-un mesaj în numele UE-27, citat marţi de EFE, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că, deşi în ultimii zece ani ”am văzut semne de progres în întreaga lume, discriminarea şi excluderea bazate pe orientarea sexuală şi identitatea de gen persistă, iar noi suntem martorii unui regres îngrijorător în ceea ce priveşte drepturile persoanelor LGBTIQ+”.

De asemenea, oficialul a adăugat că nivelurile de violenţă împotriva acestor persoane ”sunt, de asemenea, alarmante, deşi în mare parte nu sunt raportate”.

Borrell a reafirmat angajamentul ferm al UE de a ”respecta, proteja şi realiza exercitarea deplină şi egală a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale şi intersexuale”.