Turismul de vaccinare, noua formă de turism a lui 2021

Sute de kilometri parcurși pentru speranța unei reveniri la normal

Începerea celei de-a treia etape a campaniei naționale de vaccinare, cea pentru populația generală a adus cu ea nu doar sincopele platformei de programare, dar și o nouă formă de turism. În ciuda numeroaselor discuții cu privire la serul „problemă”, cel de la AstraZeneca, în urma căruia mii de români și-au retras programările, alte mii de români caută un loc liber sau măcar pe lista de așteptare. Astfel s-a putut ajunge la situații în care bucureștenii să meargă până în Vorona (o localitate din județul Botoșani), Fetești sau Rovinari.

„Din Bucureşti m-am programat în comuna Vorona, Botoșani. Este prima dată când am auzit de această comună”, a spus, marţi, un bucureştean care a spus că nu îl deranjează să străbată aproape 1.000 de kilometri pentru a fi imunizat împotriva Covid19, relatează Monitorul de Botoșani.

„Drumul de la Borăscu la Rovinari e din alt veac (clar!) și din alt film. Drum din acela, cu dale mari, de beton, acum măcinat. Pe el trece traficul nebun al locului: un bărbat cu un tractoraș din cele mici, de livadă, microbuzul școlar și vestitorii civilizației: mașina de intervenții de la Digi și dubița de la Cargus”, descrie Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent, drumul spre „rapelul” din Rovinari.

O „breșă” a trimis studenții la Fetești

O „breșă” a platformei de vaccinare a permis câtorva mii de bucureșteni, majoritatea studenți, să se programeze cu prima doză de vaccin, în aprilie, la Clubul Pensionarilor din Fetești. „Vaccinăm ce-i pe platformă! Este clar! (Pot veni de oriunde?) Pot veni și de la Satu Mare! Un om vaccinat este un exemplu pentru ceilalți din jurul lui. Discuțiile sunt foarte clare. Am înțeles și eu, ca și dumneavoastră, că sunt foarte mulți bucureșteni, noi avem platforma disponibilă pentru ziua următoare. Ce avem astăzi și mâine nu sunt de la București. Nu contează unde se înscriu! Și ai noștri de la Fetești s-au vaccinat la Slobozia sau la Țăndărei!”, a declarat Amelia Elena Gheorghe, medic, coordonatorul centrului de vaccinare, la Digi 24.

Dacă în urmă cu mai mulți ani niu se părea ciudat turismul electoral, da, acea formă de „turism” care poate să te pună puțin la „răcoare”, acum românii practică „turismul de imunizare”. Iar asta în contextul în care România este colorată pe „coduri”, cu localități carantinate, iar circulația pe timpul nopții este restricționată între orele 22 și 5.

Citește și: Cîțu: „Obiectivul nostru este ca până la finalul lui septembrie să vaccinăm 10,4 milioane”