Eugen Teodorovici

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu a scăpat ocazia să îl taxeze din nou pe Florin Cîţu, chiar în timpul audierilor liberalului care a fost renominalizat pentru același mandat în noul Guvern Orban.Mărul discordiei dintre cei doi, care sunt adversari recunoscuți, a fost cuantumul deficitului din PIB din anul 2019.

Fostul ministru al Finanțelor, val de critici

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că deficitul de 4,6% din PIB din 2019 putea fi evitat,dar ar fi fost lăsate nejustificat să crească chetuielile în timp ce nimeni nu s-a ocupat de venituri. Teodorovici susține că în acest fel s-a ajuns ca la sfârșitul anului să se acumuleze un deficit foarte mare, acuzația fiind făcută după şedinţa de audiere a ministrului propus pentru preluarea portofoliului de la Finanţe, Florin Cîţu.


„Putea fi evitat anul trecut acel 4,6% pe care domnul Cîţu l-a realizat. De asta am şi propus în mod public şi astăzi în Comisia reunită o comisie de anchetă care să pună foarte clar toate datele pe masă. Să fie chemaţi la această comisie de anchetă prim-ministrul Dăncilă. Eu am să merg acolo ca ministru de Finanţe pentru a discuta despre programarea şi execuţia anului trecut la 10 luni şi după aceea şi domnul Orban şi domnul Cîţu pentru a explica felul în care ultimele două luni din anul 2019 s-au desfăşurat. Pentru că eu am elemente rezonabile să cred că au fost în mod nejustificat crescute chetuielile şi mai ales veniturile lăsate de izbelişte astfel încât să fie la final de an un deficit foarte mare, 4,6% cum spuneam, pentru ca în acest an să pozeze în salvatorii naţiunii. Este o practică care ne va costa foarte mult în anii care urmează”, a spus Eugen Teodorovici.

Teodorovici susține că aceste deficit ar putea atrage o deteriorare a ratingului şi dobânzi mai mari, acesta fiind motivul pentru care actualul ministru al Finanţelor se împrumută mai mult în această perioadă.

 Florin Cîţu îl taxează pe Teodorovici 

Florin Cîţu a declarat că buffer-ul valutar al României este mai mare cu 3 miliarde de euro decât l-a lăsat Eugen Teodorovici.

Citește și: USR si PNL ameninta ca nu vor vota bugetul Capitalei pentru 2020

„Cu mare drag discutăm despre ce s-a întâmplat anul trecut în orice comisie, mai ales despre rectificarea bugetară din vară, despre notele pe care le-a pus domnul ministru în guvern care spuneau că există pericolul să se depăşească deficitul de 3%, ce măsuri trebuia să ia şi nu a luat din vară. Notele pe care le-a primit domnia sa în minister că deficitul ar putea să se ducă la 4,1%. Facem acea comisie de anchetă şi vin public cu toate aceste măsuri”, a spus Florin Cîţu, în cursul audierilor. #News