Ministerul Mediului ar putea să nu mai  avizeze activitatea şaormeriilor, restaurantelor, spălătoriilor auto

Procedura ar urma să fie realizată de consiliile judeţene, a declarat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat, în contextul unei întrebări privind măsurile de reorganizare pe care le are în vedere privind instituţia pe care o conduce, că îşi propune ca Ministerul Mediului să nu mai avizeze din punct de vedere al protecţiei mediului şi şaormeriile, restaurantele, spălătoriile auto, potrivit g4media.ro.

Acestea ar putea trece, fără probleme, la consiliile judeţene, a declarat ministrul Mediului. Mircea Fechet a declarat că sunt acte de reglementare uşor de emis şi cred că nimeni nu ştie mai bine decât autorităţile locale dacă e sau dacă nu e nevoie de un nou restaurant sau de o nouă şaormerie.

 „Îmi propun ca Ministerul Mediului să nu mai avizeze din punct de vedere al protecţiei mediului şi şaormeriile, restaurantele, spălătoriile auto. Cred că aceste lucruri, în măsura în care ele vor fi acceptate de către Guvernul României şi sunt convins că vor fi, pot să treacă, fără probleme, la consiliile judeţene. Sunt acte de reglementare uşor de emis şi cred că nimeni nu ştie mai bine decât autoritatile locale dacă e sau dacă nu e nevoie de un nou restaurant sau de o nouă şaormerie”, a explicat Mircea Fechet, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Referitor la aspectele care ţin de instituţiile de control de mediu, Mircea Fechet consideră că acestea trebuie să fie „sub o singură umbrelă, pentru a nu mai exista această pasare a responsabilităţii de la o instituţie la alta”.

 Potrivit ministrului Mediului, din punct de vedere al controlului trebuie să rămână o singură entitate. El a dat un exemplu de la el din judeţ, de la Bacău, unde au fost nişte sesizări de mortalitate piscicolă ca urmare a unor deversări, neştiind încă dacă legală sau ilegală, într-un lac dintr-o arie naturală protejată. „Şi a venit Garda de Mediu şi a spus că, în opinia lor, e de competenţa inspecţiei de la Apele Române, au venit cei de la Inspecţia Apelor şi au spus că, în opinia lor, e de competenţa Gărzii de Mediu. Ori din acest motiv, eu cred că instituţiile de control de mediu trebuie să fie sub o singură umbrelă, pentru a nu mai exista această pasare a responsabilităţii de la o instituţie la alta. Bineînţeles că nu vor fi ocolite de reorganizare nici regiile din subordinea Ministerului Mediului, nici Administraţia Naţională Apele Române, nici Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Niciuna dintre aceste instituţii nu va scăpa de aplicarea legii, pentru că eu cred că ministerele trebuie să fie primele care să dea un bun exemplu în ceea ce priveşte nu doar eficientizarea actului administrativ, transparentizarea şi digitalizarea acestuia, dar până la urmă, vom discuta, fără îndoială, şi de o reducere semnificativă a costurilor”, a completat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului nu vrea să facă reorganizare doar de dragul reorganizării. „Mă interesează ca cetăţeanul, atunci când are o problemă de rezolvat, să o rezolve mai bine decât o rezolva până la reorganizare. Însă cred că voi fi printre primele ministere sau cel puţin asta e speranţa mea, care să anunţe aceste măsuri despre care vă vorbeam mai devreme”, a mai spus el. Furtuna Ciaran a produs pagube însemnate în Europa