Șase români au câștigat sute de mii de lei din vânzarea drogurilor aduse din Spania

Unul dintre membrii grupării se ocupa de distribuția drogurilor din Spania către România, prin intermediul unor societăți de coletărie

Șase bărbați din Alba și Cluj, care au constituit un grup infracțional organizat specializat în vânzarea de droguri de risc (canabis), au fost condamnați la închisoare de către un magistrat de la Tribunalul Alba. Unul singur a primit pedeapsă cu suspendare, ceilalți fiind condamnați cu executare. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2019 – 2021, cei șase au constituit un grup infracțional organizat pentru introducerea în țară și apoi comercializarea drogurilor pe piața neagră, potrivit ziare.com.

Unul dintre membrii grupării se ocupa de distribuția drogurilor din Spania către România, prin intermediul unor societăți de coletărie, marfa trimisă fiind preluată și vândută consumatorilor de către ceilalți cinci bărbați.

Coletele în care erau disimulate mari cantități de canabis erau ridicate de la firme de curierat din Cluj-Napoca și Sebeș. După ridicare, drogurile erau verificate, cântărite și împărțite între membrii grupului, conform instrucțiunilor date de furnizorul canabisului, apoi erau plasate pe piață. Banii obținuți din vânzarea drogurilor erau contabilizați de către un alt membru al grupării, acesta având și rolul de a-i colecta și de a-i trimite, conform înțelegerii, liderului aflat în Spania. Cel mai probabil, au fost vândute în acest fel, zeci de kilograme de canabis cu o valoare totală de sute de mii de lei.

În cursul anului 2021, anchetatorii s-au sesizat din oficiu că în Cugir și Aiud se vând droguri (canabis) iar mare parte dintre clienți și consumatori erau tineri între 18 și 21 de ani

. După ce mai multe persoane au fost chemate la audieri, traficanții au început să facă greșeli. Au comunicat foarte mult pe aplicații mobile precum KIK, Telegram sau WhatsApp, iar în urma perchezițiilor informatice, criminaliștii au descoperit zeci de mesaje între aceștia. Pe data de 20 februarie 2023, magistrații au pronunțat prima sentință. Cea mai mare pedeapsă a fost de 4 ani de închisoare cu executare a fost primită de Ovidiu H., liderul grupării. Patru dintre traficanți (Gheorghe F., Lucian V., Gabriel M. și Emanuel M.) au primit pedepse între 2 ani și 4 luni și 2 ani și 5 luni de închisoare cu executare, iar al șaselea (Pavel C.) a fost condamnat la 10 luni de închisoare, cu suspendare. Judecătorii au mai confiscat cantitățile de droguri descoperite la percheziții. De asemenea, s-a dispus confiscarea extinsă a sumei de 429.516 lei, reprezentând diferența dintre veniturile reale și valoarea veniturilor licite ale inculpatului Gabriel M. dobândite în perioada analizată de anchetatori. Hotărârea Tribunalului Alba a fost contestată atât de către patru dintre membri grupării de traficanți.

Pedepse mai mari pentru deținerea și traficul de droguri