Românii călătoresc în străinătate indiferent de tarif, prăpastia economică sau virusul anului 2020. Coronavirusul se plimbă mai ceva ca turistul în concediu.

Românilor nu le este teamă. Nu le este teamă când vine vorba de cheltuielile pentru turism. Nu fac economii. Nu se gândesc prea mult la ziua de mâine. Dacă unii au ales să amâne vacanța din 2020, alții au decis să mai adauge o vacanță la vacanță: un drum în străinătate. Nu contează că ai văzut marea și muntele de pe harta României, dacă nu vezi și mările sau munții altor țări.

Se ambiționează, fac calcule pentru prezent și nu se gândesc prea mult la viitor, fac în ciudă coronavirusului și mai bifează o destinație. Românii călătoresc și în 2020, așa cum o făceau și în 2019.

Conform Ziarul Financiar, deficitul din turism a fost în luna iulie a acestui an de 183 mil. euro, ceea ce reprezintă o sumă mai mare cheltuită de români în afara ţării faţă de suma cheltuită de străini în România. Deficitul din turism în luna iulie 2019 a fost 235 milioane euro, conform calculelor ZF pe baza datelor Băncii Naţionale a României.

În primele şap­te luni ale acestui an, defi­citul din tu­rism a ajuns la 950 mili­oa­ne euro, faţă de peri­oada similară a anului trecut când deficitul din turism a fost de 1,3 miliarde euro. Deşi deficitul din turism la şapte luni este mai mic faţă de cel de anul trecut, datorat perioadei stării de urgenţă, odată cu redeschiderea graniţelor şi plecarea românilor în destinaţiile lor preferate precum Grecia sau Bulgaria, deficitul în luna iulie este aproape de 200 milioane euro, ca cel din luna iulie a anului trecut.

S-au deschis restaurantele și s-a deschis și apetitul pentru o plimbărică în afara spațiului carpato-danubiano-pontic. De ce ai alege litoralul românesc când ești snob și trebuie să plătești dublu în Bulgaria? Din spirit de solidaritate cu vecinii din Sud.

Au fost atenționări și sfaturi pentru călătorie. Au fost publicate și statisticile nu foarte roz ale economiei. Nu prea mai contează starea de urgență sau cea de alertă când românul și-a propus să spargă pușculița. O sparge cu ambiție și mai găsește un punct pe hartă.

Unii se gândesc că, dacă trec niște granițe, lasă virusul în urmă. Alții se întorc cu virusul de mânuță. Din Grecia. Sau din Bulgaria. Exotic.

Citește și: România mai puțin frumoasă: Geamăna – satul scufundat

#News