În contextul în care mare parte dintre universitățile din România au optat pentru forma de învățământ online, cel puțin în primul semestru, Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că este necesară o revizuire a modului în care sunt stabilite taxele de școlarizare.

Mai mult, ANOSR solicită universităților să prezinte clar studenților fundamentarea taxelor de școlarizare pentru noul an universitar prin raportare la taxa stabilită pentru primul semestru și reducerea taxelor de școlarizare unde se impune conform fundamentării, pornind de la modificarea ponderii și a tipurilor de costuri specifice programului.

ANOSR precizează că reducerea acestor taxe poate veni în sprijinul studenților, prevenind astfel abandonul. „Educația online trebuie privită însă și din perspectiva dificultăților financiare ale studenților ale căror familii sunt afectate financiar de criza economică generată de pandemie. Sprijinirea acestora reprezintă un punct cheie în combaterea fenomenului de abandon universitar prezent de mult timp în spațiul învățământului superior și accentuat de criza economică. Un eșec al instituțiilor de învățământ superior de a răspunde corespunzător solicitărilor contextului pandemic în toată complexitatea sa ar determina pierderi semnificative pentru societate în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al asociației.

Scădere a taxei demonstrează aplicarea unui principiu

„Conducerile universităților ar trebui să prezinte studenților care conform deciziilor luate în ultimele zile vor învăța cel puțin o parte din semestrul I într-o formulă exclusiv online, măsurile propuse pentru creșterea numărului și calității resurselor oferite în comparație cu experiența semestrului al II-lea din anul universitar 2019-2020. O certitudine este legată de scăderea unor componente de cost și diminuarea accesului la servicii care erau disponibile anterior, aspecte care în lipsa unor alternative ample, efective și utile pentru studenți ar trebui să ducă la scăderea taxei de studiu. Deși nu este o surpriză că majoritatea cheltuielilor țin de componenta cheltuielilor salariale, o scădere a taxei demonstrează aplicarea unui principiu și conștientizarea situației studenților”,  a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

Citește și:  Fără ghidul de norme, studenții par că sunt „ai nimănui”

#News