Valea Prahovei a însemnat mereu turism. Problema apare atunci când turismul înseamnă aglomerație, prețuri destul de piperate și trafic infernal. În România încă rămâne literă de lege legenda cu ”pomul lăudat”. Alegem o cazare în funcție de recenzii. Alegem un restaurant în funcție de recomandări. Problema intervine atunci când alegem un concediu sau o escapadă de un week-end, în funcție de localitățile cele mai ”vizitate”.

Suntem suspicioși în legătură cu ceea ce este nou și preferăm să ”revenim”, decât să încercăm. Ne-am pierdut curiozitatea, ne mulțumim cu ceea ce deja cunoaștem și asociem confortul cu obișnuința.

Cunoaștem Brașovul și nu putem ignora Valea Prahovei. Cu toate acestea, refuzăm să vedem că există o serie de localităţi numai bune de vizitat într-un weekend. Sunt altfel, sunt aproape și liniștea esta la ea acasă.

Am descoperit o poveste și o descriere pe businessmagazin și, recunosc, nu poate fi ignorată. Sunt localități care așteaptă să fie descoperite, un turism ”altfel”.

Sânpetru: la doar 10 minute de Braşov, se află satul săsesc Sânpetru (în dialect săsesc Pittersbarch, Pitersbarχ, în germană Petersberg, Petersdorf, Petersburg). Aici pot fi pot fi vizitate biserica evanghelică, biserica ortodoxă, rezervaţia naturală „Dealul Lempeş” şi se poate practica planorismul la Aeroclubul Iosif Şilimon. Curenţii ascendenţi ce se formează în jurul dealului Lempeş oferă condiţii prielnice acestui sport, potrivit informaţiilor găsite la o primă căutare online.

Hărman: În dialectul săsesc Huntschprich, (în germană Honigberg), numele localităţii înseamnă „Muntele mierii“, iar o plimbare dinspre Braşov spre aceasta cu maşina la apus oferă argumentul incontestabil că acesta este cel mai potrivit nume. Dincolo de privelişte şi de culorile numai bune pentru poze, aici se află şi o bisercă fortificată impresionantă.

Bod: Mai demult Bota (în germană Brenndorf), există încă din perioada neolitică. În 1241, satul a fost ars de tătari, după ce mai înainte avusese de suferit din pricina năvălirilor cumane. Din această cauză, saşii i-au zis „Brenndorf” („Satul ars”). În 1889 a luat fiinţă Fabrica de Zahăr Bod, odatã cu ea înfiinţându-se şi Colonia Bod, o aşezare de mai multe blocuri în jurul fabricii în care îşi aveau locuinţele lucrătorii de la fabrică.

Citește și: Punct turistic: O casă din 1903 și un sat fără coronavirus

#News