Alexandru Rafila

Reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila a declarat la un post de televiziune că avem mulți români care au fost deja infectați cu noul coronavirus, iar „numărul de cazuri diagnosticate este mult mai mic decât numărul real de cazuri pentru că foarte multe persoane sunt asimtomatice sau fac forme ușoare” care nu îi determină să nu se prezinte la medic.

„Probabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual, asta înseamnă undeva în jur de 2,5% și asta înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10, între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri. Acest lucru a fost dovedit în toate țările care și-au încheiat studiile de seroprevalență. Al nostru este în curs de desfășurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 – 3% seroprevalență, adică persoane care au trecut prin infecție în România”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Totodată, Rafila speră ca imunizarea în masă a românilor să fie făcută la un nivel mare, acesta precizând că ea poate fi realizată prin vaccinare, nu prin îmbolnăvire.

„Nicio țară nu este într-o astfel de situație. Chiar regiuni care au trecut printr-un număr mare de infecții cu coronavirus nu depășesc 15 – 20%, iar la noi e undeva între 2,5 – 3%. Ca să putem vorbi de imunizare în masă trebuie să ne apropiem de 70% din populație trecută prin infecție, iar lucrul acesta s-ar întâmplă în câțiva ani de zile. Sperăm că această cifră să fie obținută prin vaccinare și nu prin îmbolnăvire”, a mai spus Rafila.

Numărul tot mai mare de cazuri confirmate sunt efectul unei transmiteri comunitare pe lipsa respectării măsurile recomandate de autorități.

„Avem foarte multe cazuri, într-adevăr, asta înseamnă că există o transmitere comunitară și că măsurile de sănătate publică nu și-au făcut efectul, fie populația nu este aderentă la recomandările autorităților și cred că mai avem de lucru în planul comunicării și convingerii oamenilor că trebuie să fie parte din acest proiect național de limitare a transmiterii, care trebuie să continue pe o perioada medie”, a concluzionat Rafila la Digi24.

În ultimele 24 de ore, în România au fost confirmate 1.087 noi cazuri de Covid-19, din 11.846 de teste. Cu aceste cifre, România a trecut de 70.000 de cazuri. La nivel mondial s-au înregistrat peste 21,6 milioane de cazuri, cu 14,35 milioane de pacienți și peste 769 mii de decese.

Citește și: Starea de alertă, prelungită de astăzi încă o lună în România

#News