Încă un nou punct turistic românesc: o casă veche care a decis să renască. O casă în care bunicii par încă aievea, pentru cei ce nu mai au bunici. Și o casă care are multe povești de spus, dacă mai credem în povești.

Interesant este faptul că scopul inițial nu a fost turismul. Cu toate acestea, o tânără a decis să transforme o locuință construită în anul 1903 în spațiu de cazare.

Pensiunea se numește Casa Veche din Marin și este un magnet pentru evenimente cu specific tradițional, iar până anul acesta cei mai mulți turiști erau cei din străinătate. ”Acum au mai început să vină și ai noștri, cu pandemia asta”, spune Patricia Marina.

Locația este ideală pentru vacanțe de familie, cupluri sau grupuri mici care caută să se deconecteze temporar de ritmul vieții de zi cu zi.

”Inițial, părinții mei au vrut să depoziteze aici ceva, să facă o mică afacere, dar nici vorbă de turism. I-am convins.  Eu cred că avem multe de oferit. Și cred că nu am greșit. Inițial voiam și eu să facem un fel de Muzeu al Satului, dar pe urmă m-am gândit la spațiu de cazare. Dar nu oricum, ci cu specificul nostru, ca să le arătăm oamenilor și tradițiile noastre”, spune tânăra care a copilărit într-o casă situată peste drum de pensiune.

Casa Veche din Marin reprezintă o destinație turistică inedită. O casă de aproape 120 de ani a fost transformată în loc de cazare și primește turiștii care vor să scape de aglomerația stațiunilor. Și, da, independent de pandemie, Casa Veche își așteaptă oaspeții. Că e vorba de schimbat aerul urban, că e vorba de evitarea locurilor aglomerate sau de câteva zile în liniște, într-un decor pur românesc.

Casa Veche reprezintă o alternativă sigură și reprezintă multă, multă liniște. Vorbim de o locuință țărănească din 1903, care a fost recondiționată. I s-a păstrat șarmul, aerul de poveste și i s-a păstrat confortul. De asemenea, frumusețea arhitectonică și farmecul specific rămăn la ele acasă.

Mai mult decât atât, este important de menționat faptul că satul Marin nu a fost  afectat până acum de vreun caz Covid-19.

Am aruncat un ochi într-un anunț postat pe Facebook și am zâmbit. Liniștea este garantată, dar nu vom scăpa de zgomot: ”Asta nu înseamnă că aici veți fi scutiți total de zgomote și căldură, mai ales că ciurda de capre, vaci și bivoli traversează dimineața și seara satul, iar insectele și păsările ce viețuiesc prin iarba și copacii din curtea casei par să cânte mai mereu.

Avem și un iepure ascuns prin curte, cel mai des timid, uneori foarte curios și prietenos, iar pe ulițe puteți vedea cârduri de rațe, gâște și găini. Dacă sunteți curioși să explorați poveștile localnicilor și preparatele locale, putem să vă facilităm accesul în gospodăriile lor”.

Cum arată casa? Ca o poveste cu bunici și tradiții românești. Structura este aceeași ca acum mai bine de o sută de ani. Cei mai mulți turiști erau străini. Pandemia a schimbat acest lucru: românii au decis că pot trăi o experiență unică, rustică, inedită. Pentru că, de cele mai multe ori, evoluția și zgomotul, viteza și tehnologia te obosesc. Oboseala se vindecă în natură. Sau în casa bunicilor.

”Veneau grupuri din China, din Taiwan, Brazilia, dar și mulți europeni. 80% din cei care se cazau aici până să vină pandemia erau din străinătate. Acum au început să vină și ai noștri. Oamenii se relaxează, se rup de cotidian, de lumea lor aglomerată, de munca pe care o au la birouri câte 10-12 ore pe zi sau mai mult, cine știe. Vin, respiră un aer curat, fac drumeții. Sunt păduri aici, merg cu bicicletele, culeg bureți. Văd tradițiile locale”, adaugă Patricia Marina.

Și, ca să vorbim și despre preț, Casa Veche se închiriază cu 400 de lei toată (2 camere, tindă, bucătărie și baie) și anexele (terasă și curte), dar de la 2 nopți se oferă și reduceri. E un loc ideal pentru grupuri de câte 4-5 persoane.

Citește și: #RedescoperăAventura – un nou mod de a fi turist