Deputatul PNL Marilen Pirtea discută subiectul autoapărării. E momentul, e contextul, e perioada. A fost și înainte, pentru că suntem o țară în care violența s-a simțit mereu la ea acasă. Se insistă pe protecția pe care ar trebui să ne-o ofere statul, dar aș putea veni cu niște exemple în care fix statul și autoritățile au întors spatele.

Violențe vor fi. Agresiuni vor fi. Nu avem legi clare împotriva lor, nu avem amenzi și ridicăm din umeri discutând discuții. Nuanțe de gri.

Eliberăm indivizi care au primit o sentință pe viață. Suntem miloși cu agresorii și acuzăm victimele. Un fel de sindrom Stockholm, cu care ne-am obișnuit de ani buni. ”Mortul e vinovat”.

”Mă văd obligat să revin din nou, imperios, la necesitatea adoptării de urgență a unor prevederi legale mai ferme în vederea stopării cazurilor de agresiune și violență, chiar împotriva forțelor de ordine. Este inacceptabil ca – așa cum s-a întâmplat recent în județul Olt – doar intervenția forțelor SAS din Jandarmerie să readucă ordinea publică și să asigure protecția polițiștilor aflați în misiune.

Din nou, atrag atenția că riscul de apariție a violențelor și distrugerilor de domiciliu, mai ales pe timpul nopții, este tot mai mare. Sunt necesare, în opinia mea, măsuri ferme pentru protecția persoanelor și bunurilor, în așa fel încât cetățenii să simtă că statul îi ocrotește”, a declarat Marilen Pirtea.

Nu, statul nu ocrotește. Personal, nu am simțit niciodată că statul ar face un efort pentru mine. Deși l-am plătit și îl plătesc lunar. Contribuțiile mele (pentru sănătate, de exemplu) dispar undeva în neant. Și, dacă e musai nevoie, tot la privat ajung. Și ăsta e doar un mic exemplu.

Plătim să fim în siguranță, dar, cel mai probabil, banii ajung în buzunarul celor care eliberează deținuții. În buzunarul celor care lasă violența în stradă. Fie că e noapte sau zi. Și nu, nu ar trebui să se facă diferența dintre noapte și zi. Că e întuneric sau lumină, siguranța mea ar trebui să fie aceeași.

”Să învățăm din exemplul italian, în care majorarea pedepselor a influențat reducerea infracțiunilor și violențelor. Legea autoapărării pe timp de noapte, pentru atacuri desfășurate la domiciliu, adoptată în Italia la începutul pandemiei, contituie un model de eficacitate și bună practică în planul măsurilor imediate, adoptate pentru scăderea infracțiunilor împotriva bunurilor și persoanelor aflate la domiciliu, desfășurate mai ales pe timpul nopții.

 În cazul Italiei, țară puternic afectată de pandemia Covid-19, creșterea pedepselor și amenzilor pentru furturi și violențe a determinat o rapidă scădere, cu 20%, a numărului acestor infracțiuni”, a mai precizat Marilen Pirtea.

Citește și: Proiect de lege pentru interzicerea eliberării condiționate a violatorilor și a criminalilor

#News