Primarul din Voluntari, Florentin Pandele a făcut o paralelă între două pelerinaje dragi lui, cel de la Iași, respectiv cel la Fatima (Portugalia). Imaginile de la Iași, unde lucrurile au luat o întorsătură aproape de violență, au fost în contradictoriu cu ceea ce ar fi trebuit să însemne cu adevărat o întoarcere la „cele sfinte”, Pandele arătând că de fapt a fost vorba de o lipsă de organizare.

„Nu vreau să atac pe nimeni, dar am o supărare când mă gândesc că în urmă cu două-trei zile, la Fatima, a fost un pelerinaj cu câteva zeci de mii de oameni, în care totul a decurs normal. Acolo cum au putut să fie stabilite reguli pe care pelerinii au putut să le respecte? În 1987 am ajuns prima oră la Lisabona, iar atunci nu am văzut mare diferență între portughezi și români. Dacă se stabileau şi la noi reguli precise, reguli de distanțare, porți de dezinfectare, sunt convins că pelerinii noștri se comportau la fel şi totul se putea organiza normal”, a declarat Florentin Pandele, la România TV.

Dezorganizare totală

Edilul din Voluntari s-a arătat foarte mâhnit de dezorganizarea ca popor, ce poate duce la „pieire”.

„Mă deranjează că nu ne organizăm. Un popor care nu e organizat se duce încet dar sigur către pieire. An de an ne sunt prezentate la tv imagini în care pelerinii se înghesuie ca să atingă racla cu Sfintele Moaște. Acum, în pandemie, cu atât mai mult ele sunt prezentate. Nu putem să ne atingem de valoarea și bogăția spirituală a unui popor. Nu trebuie să ne jucăm cu credința unui popor”, a mai spus Pandele.

Anul trecut, 7.000 de pelerini voluntari

Pandele a reamintit de modul în care în Voluntari se organizau pelerinajele spre Iași, unde anul trecut au fost 7 mii de pelerini din localitate.

„Sunt 30 de ani de când pelerinii se organizează să meargă acolo, la Iaşi. Anul trecut am trimis 150 de autocare, cu 7.000 de pelerini, cu ambulanţe, cu tot. Am înţeles că nu puteam trimite anul acesta 150 de autocare, dar puteam trimite cinci. Eu cred ca românii pot să se organizeze. Trebuie să ne trezim o dată”, a mai spus Pandele, la România TV.

Citește și: Primarul Pandele cere BOR să permită aducerea raclei Sf. Parascheva la Voluntari

#News