Vechiul și noul primar din Voluntari, Florentin Pandele a găsit o soluție pentru restricțiile impuse pelerinilor, care nu mai pot ajunge la Iași. Astfel, pe principiul „dacă nu vine muntele la Mahomed, atunci merge Mahomed la munte”, Pandele va cere BOR permisiunea de a aduce moaștele Sf. Parascheva la catedrala din Voluntari.

„Sunt convins că cei care guvernează vremelnic România acum puteau să găsească modalități legale astfel încât dacă alte activități sunt deschise, păcănelele sunt deschise, să ajungem la Cuvioasa Parascheva. Am aflat astăzi că nu mai putem intra în Iași. Noi avem veșmântul Prea Cuvioasei Parascheva, vom scoate veșmântul Prea Cuvioasei, la care se vor închina voluntăreni, pipereni și cei din sudul României”, a precizat  Florentin Pandele la Antena 3, citat de Știri pe surse.

Primarul din Voluntari a precizat că va face o solicitare către BOR pentru a i se permite să aducă moaștele Sfintei Parascheva la Voluntari. „Vom cere BOR și Mitropoliei Iașiului, poate vom reuși să obținem ca Prea Cuvioasa să ajungă la catedrala din Voluntari”, a spus Florentin Pandele.

De mai mulți ani, Primăria Voluntari organizează deplasarea cu autocare a pelerinilor din oraș la Iași, la pelerinajul de Sfânta Parascheva.

Reguli pentru pelerinajul de la Iași

Printre măsurile impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iașilor să stabilească un perimetru delimitat, având ca punct de referință Ansamblul Mitropolitan Iași, în vederea desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. Perimetrul în cauză și punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine și cu Primăria Municipiului Iași, iar intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate.

Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta.

Altfel, pe teritoriul municipiului Iași se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Măsurile sunt valabile în perioada 8 – 15 octombrie, pe perioada desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în municipiul Iași.

Citește și: Părintele Chifan despre pelerinajul din Iași. „Arafat confundă abuzul cu anumite restricții”

#News