Tânăra hărțuită de curierul Glovo, acuzată pe Facebook: ”E normal să primească avansuri”

Hărțuirea, chit că este venită sub forma unui flirt sau compliment, se numește tot hărțuire

În momentul în care un client comandă mâncare, iar tu ești angajat Glovo, livrezi mâncarea, iei banii și pleci. Curier fiind, este irelevantă ora tardivă, faptul că respectivul client este o clientă sau posibila ta simpatie/antipatie pentru omul pe care nu-l cunoști.

În fișa postului tău scrie că livrezi indiferent de oră, cu plăcere, acasă sau la birou. În fișa postului tău moral scrie că un zâmbet, un stil vestimentar sau un bacșiș mai consistent nu justifică nici flirtul, nici avansurile și nici hărțuirea de după. Și nu, nu folosești numărul de telefon al clientului, în folosul propriu.

Curierul Glovo este un posibil agresor: știe unde stai, știe cum arăți și știe că ești singură

O fată face telemuncă, lucrează în tura de noapte și comandă mâncare prin Glovo. Nu se gândește la curier ca la un posibil agresor sau violator. Gândește mâncare, comandă mâncare și așteaptă mâncare. Angajatul Glovo, livrează mâncarea, se amorezează în două secunde cât predă burgerii și începe un flirt sinistru prin mesaje:

Sunt băiatul care ți-a adus mâncarea, mă primești pe la tine la o cafea?”, urmat de „Hai, mă, că nu îți fac altă gaură”.

Urmează o tăcere ca răspuns la invitație, mulți bărbați nu pot accepta un refuz, iar procesul de ”cucerire” continuă cu bătăi la ușă.

Din varii motive, fata nu face reclamație la poliție: o posibilă anterioară experiență traumatizantă, dreptul la intimitate, o speranță că, poate, tăcerea le rezolvă pe toate. Sau teama că o reclamație îl va întărâta și mai mult pe agresor. Pentru că, da, respectivul știe acum unde stai, știe cum arăți și știe că ești singură.

Și încă un aspect: poliția nu le rezolvă pe toate. Există destui agresori și în uniformă care, dintr-o masculinitate febrilă, preferă să blameze tot victima că l-ar fi ”ispitit”.

Judecata Facebook: ”Toate primiți avansuri, nu înseamnă că vă violează”

Ajungem pe Facebook, unde sute de justițiari decid să o blameze tot pe fată, după ce aceasta și-a povestit experiența cu livrarea de la Glovo. Reacțiile lor deschid din nou discuția despre modul în care societatea percepe hărțuirea și abuzurile pe ideea că „victima e de vină”, arată psihologul Silvia Guță, pentru Libertatea.

Câteva dintre mesajele pe care le-a primit:

  • „Femeia, fiind porno, a primit avansuri. Mare lucru. Toate fetele primiți avansuri, nu înseamnă că vă violează cineva”;
  • „Pune mâna și gătește ceva mai bine, lasă postările pe Facebook”;
  • „A văzut omul că faci videochat și s-a oferit să-ți ocupe timpul cu folos. Dacă erai o femeie îmbrăcată sau cu un look decent…”;
  • „Nu mai deschideți în chiloți să nu mai apară situații de genul”;
  • „Ai poze de jigodie și te vaiți ca o muiere, când se întâmplă o chestie de genul. Dacă ești jigodie, asumă-ți până la capăt”.

Bărbații sunt deranjați de ideea că avansurile pot fi respinse

Iar femeile sunt deranjate când alte femei primesc avansuri. Este o lege primordială și este un fenomen care a luat și mai mult amploare în momentul apariției spațiilor de socializare. Dovezile există la tot pasul: comentarii sufocate de ură, invidie și frustrare, bazate pe numărul de aprecieri și/sau comentatori. Bazate pe estetic, pe popularitate sau pe situația financiară.

Bărbații comentează în dreptul unui post, autoarea ignoră, femeile fierb.

Un bărbat comentează în dreptul unui post, autoarea răspunde, femeile fierb.

Fără să generalizăm, există o competiție imaginară a femeilor, cu alte femei. Din prostie, nervi sau chestiuni nerezolvate, femeile înjură, jignesc, discreditează, etichetează sau inventează povești. Sunt păcate mai mult sau mai puțin lesne iertătoare, pe care femeile le numesc pompos și grav ”libertate de exprimare”.

Festivalul de prejudecăți

Problema intervine când femeile ajung să ia apărarea agresorului, să ia apărarea violatorului și să apere abuzul. Și motivele cel mai dureroase sunt fix armele agresorilor, arme apărate, în mod bizar, chiar de femei: ești prea urâtă, prea frumoasă, ești vulgară, ești timidă, fusta este prea scurtă, ești demodată, nu-ți dorești copii, zâmbești prea des, nu zâmbești deloc, ai o situație financiară bună, clar ești întreținută, răspunzi lingușelilor, ești prea rece, ești cu nasul pe sus, nu știi să gătești, ești obsedată de sală, nu faci sport, te-ai îngrășat, nu te îngrași, nu te mai măriți, ești prea liberă, ești prea fericită. Ești tu.

Probabil că, în momentul în care nu mai dai doi bani pe ce spune lumea, ai atins un nivel periculos, de libertate.

Nu este și cazul Glovo.

Din nou, fără să generalizăm, o chestiune interesantă, de ținut minte: În România, dacă ești frumoasă sau tânără, vei fi etichetată ca videochatistă. Atât de femei, cât și de bărbați.

Videochatul ca obsesie a frustratului incult

Da, românul a rămas cu ideea că tura de noapte presupune sex, femei întreținute de membri potenți financiar și flirt plătit prin tokens.

Românului i-a trebuit un întreg an pandemic doar ca să priceapă că munca de acasă nu presupune doar videochat. Telemunca presupune și învățământ, IT, politică, presă sau croșetat. În momentul în care românul a înțeles cum stă treaba cu telemunca, s-a produs o nouă fisură de logică: fetele cuminți lucrează doar ziua.

Dacă femeile au judecat tura de noapte, bărbățeii din comentarii au judecat uniforma: “Dacă era o femeie îmbrăcată cu un look decent, nu cred că i se umflau”.

Două probleme la care juriul Facebook-ul nu a găsit soluții, dar a preferat să se concentreze pe pozele postate de fată pe rețelele de socializare, pe un posibil job în domeniul videochatului, pe ora târzie sau pe aspectul vestimentar.

1. un curier folosește datele personale ale unei cliente în alte scopuri decât cel pentru care au fost date;

2. hărțuirea, chit că este venită sub forma unui flirt sau compliment, se numește tot hărțuire.

Tânăra este hărțuită de curierul Glovo, iar oamenii învinovățesc victima

Într-o societate în care mai mult de jumătate dintre români consideră violul justificat dacă victima a consumat alcool sau droguri (30%), poartă haine provocatoare (25%) sau nu refuză clar și nu se împotrivește fizic (22%), faptul că victima unei hărțuiri, pentru că nu a fost fizică, este arătată cu degetul nu e surprinzător”, susține psihologul Silvia Guță.

Oamenilor le este pur și simplu mai ușor să blameze victima, în încercarea de a găsi o explicație satisfăcătoare la întrebarea „Cum s-a ajuns la acest abuz?”, în loc să analizeze contextul în care acesta s-a produs și să găsească problema adevărată”, spune psihologul.

Sexismul există peste tot și, da, să te naști femeie vine cu anumite pericole. De data aceasta te supui sexismului și te supui pericolului doar pentru că ai vrut să te faci auzită. Ai vrut să creezi un precedent, să prezinți un caz care, privit de mulți ca pe un banal și simplist flirt, se putea termina urât.

Și doar dacă se termina urât era înțeles și compătimit de justițiarii de pe Facebook. Altfel, rămâne doar un avans inofensiv, o oră prea târzie și o victimă vinovată.

Citește și: „Întreabă de ANI”, codul persoanelor abuzate

Foto 1

Foto 2

#News