Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat face apel la populație, să înțeleagă situația epidemiologică în care se află România și să evite vacanțele de iarnă (Crăciun și Revelion) în afara țării. Mai mult, într-o intervenție la TVR, Arafat le-a cerut contestatarilor restricțiilor impuse de autorități, să propună soluții mai bune, dacă nu, să le respecte pe acestea.

„Vă spun foarte direct şi sincer: hai să ne uităm care e situaţia, nimeni nu ştie ce va fi într-o lună, două, trei. Nimeni. Deci riscul este să-ţi iei bilet, să plăteşti banii şi în final să nu ajungi acolo, cine doreşte să facă ceva mai bine rămâne în ţară şi organizează în ţară, să putem ce putem organiza, dar riscul de a face planuri cu plecat în alte ţări este unul semnificativ, fiecare face cum crede, dar trebuie să înţeleagă că există şi riscul ca ţara respectivă să impună restricţii, nu neapărat România, şi să nu poată să ajungă. Asta este realitatea situaţiei în care ne aflăm în acest moment”, a declarat Raed Arafat la TVR, citat de Știri pe surse.

Propuneți soluții mai bune sau le acceptați pe astea

Arafat a reacționat și față de cei care îl acuză că nu a gestionat suficient de bine pandemia.

„Singurul mod prin care putem să trecem prin asta este să lucrăm împreună. Cei care au de criticat, dacă pot să vină cu soluţii mai bune, e foarte bine, să le propună! Dacă nu pot să vină cu soluţii mai bune, atunci să accepte soluţiile care sunt date, iar îndemnarea populaţiei la nerespectarea regulilor înseamnă îndemnarea populaţiei la a deveni, cel puţin unii dintre ei, victimele infecţiei şi poate unele rude ale lor sau chiar ei victime în sensul să-şi piardă viaţa. Cine are propuneri mai bune, mai consistente, să le propună să le trimită şi putem să le analizăm”, a mai punctat oficialul MAI.

Care sunt costurile nerespectării acestor măsuri

„Îndemnarea populației la nerespectarea regulilor nu înseamnă decât în plus pacienți și probabil în plus persoane decedate. Respectarea regulilor în aceste zile este extrem de importantă și noi nu putem lucra fără parteneriatul cu populația, cu autoritățile locale, cu toate instituțiile. Nu poate o singură entitate să rezolve problemele și atunci, încă o dată, prin dumneavoastră, transmit populației să se gândească la sănătatea lor și a celor apropiați lor, și să respecte regulile care sunt recomandate sau care sunt obligatorii”, a adăugat Raed Arafat în ziua în care România a înregistrat un nou record negativ, de 4.016 de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național.

Citește și: Rafila: „Nu putem să asistăm la blocarea sistemului de sănătate”

#News