Lucian Bode: Pierderile înregistrate de România depăşesc 25 de miliarde de euro ca urmare a neaderării la Schengen

Ministrul de Interne a dat asigurări că România va continua să îşi îndeplinească obligaţiile pe care şi le-a asumat pentru a intra în Spaţiul Schengen.

Pierderile suferite de România ca urmare a faptului că nu a intrat în spaţiul Schengen depăşesc suma de 25 de miliarde de euro, fiind vorba de bani investiţi în securitatea la frontiere în ultimii 11 ani, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Potrivit ministrului de Interne, exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşind un miliard de euro, parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene, potrivit digi24.ro.

Este vorba de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti.

„Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am văzut o analiză a uneia dintre companiile din Big Four – calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, a spus Lucian Bode. 

Ministrul de Interne a dat asigurări că România va continua să îşi îndeplinească obligaţiile pe care şi le-a asumat pentru a intra în Spaţiul Schengen.

„Vom face tot ceea ce am făcut şi până acum. De 11 ani asigurăm frontiera externă Schengen, de 11 ani investim în resurse umane, investim în capabilităţi, investim în tehnologii moderne. Vă asigur pe dumneavoastră şi asigur pe români şi pe toţi partenerii europeni care au crezut şi cred în noi că România, prin Ministerul Afacerilor Interne, se va achita de toate obligaţiile pe care şi le-a asumat în calitate de ţară pretendentă la a fi membră în această familie. (…) Tot ce înseamnă Sistemul Informatic Schengen, colaborare poliţienească, protecţia datelor, toate aceste obiective rămân prioritare pentru noi, astfel încât atunci când se va pune problema să avem un proiect de decizie într-un viitor Consiliu JAI, România să îndeplinească toate condiţionalităţile”, a declarat  Lucian Bode. Lucian Bode a participat la reuniunea tuturor şefilor structurilor de Jandarmerie din Europa, aceasta fiind ultima activitate a Jandarmeriei Române că deţinătoare a Preşedinţiei Comitetului Interministerial de Nivel Înalt (CIMIN) al Forţei de Jandarmerie Europene.  Preşedinţia  a fost predată către Italia, în cadrul unei ceremonii solemne, fiind semnat şi un Memorandum cu Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova, prin care toate forţele de jandarmerie europene îţi asumă rolul de a oferi sprijin în formarea şi perfecţionarea carabinierilor moldoveni.

Ryanair renunță la cursele operate pe patru aeroporturi din România