Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că alegerile parlamentare se vor desfășura în 6 decembrie doar dacă președintele Iohannis va trimite la reexaminare legea adoptată de Parlament şi dacă acesta din urmă nu adoptă un nou act normativ până la data deja stabilită în calendarul electoral.

„Legea încă nu a intrat în vigoare. Este la preşedinte, preşedintele are la dispoziţie 10 zile pentru promulgare sau mai are la dispoziţie să ceară Parlamentului reexaminarea legii. Dacă legea intră în vigoare înainte de 6 decembrie, se schimbă totul, totul se resetează. Dacă preşedintele ţine legea 10 zile şi în data de 24 octombrie trimite legea în Parlament, Parlamentul se poate mobiliza să o adopte foarte repede şi atunci preşedintele nu mai are decât 10 zile la dispoziţie din nou să o publice. Deci, e cam la mâna preşedintelui toată povestea”, a explicat Augustin Zegrean, pentru Agerpres.

Ce a spus CCR

„Prin urmare, Hotărârea Guvernului nr.744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.816 din 4 septembrie 2020, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă [art.6 alin.(2) din Legea nr.208/2015], îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate”, se arată în motivarea CCR.

Amânarea din motive de pandemie, exclusă

Întrebat într-o conferință de presă, în legătură cu amânarea alegerilor parlamentare până în martie, așa cum ar permite Constituția, dar cum îți doresc și parlamentarii, Iohannis a explicat că nu are nicio garanție că atunci situația epidemiologică va fi mai bună decât în decembrie.

„Am întrebat mai mulți experți, medici specialiști, niciunul nu a reușit să îmi spună cu mâna pe inimă că în martie va fi mai bine decât în decembrie. Să ne așteptăm, dacă avem noroc, fiindcă nu depinde deloc de noi, dacă avem noroc și se găsește un vaccin viabil, atunci să ne așteptăm la o îngrădire și cu ajutorul vaccinului a acestei pandemii. Mult mai bine este să ne bazăm pe noi, să purtăm masca, să păstrăm distanța și să ne ocupăm de igienă. Trebuie să recunoaștem și să înțelegem că iarna lucrurile sunt mai complicate, intrăm în plin sezon de gripă. Se suprapune gripa cu pandemia de Covid 19, din cauza vremii reci oricum oamenii vor avea tot felul de viroze, iar lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate”, a declarat șeful statului.

Reamintim că de la începutul pandemiei, în România au fost înregistrate 164.477 de cazuri de persoane infectate cu Covid (din care 4.016 raportate miercuri, pentru 24 de ore),  122.714 pacienți au fost declarați vindecați, iar 5.601 de pacienți au decedat.

Citește și: CCR strică ploile parlamentarelor. Knockout pentru Guvern

#News