România a primit peste 5000 de doze de vaccin pentru variola maimuței

Primele livrări de vaccinuri ca răspuns la epidemia de variola maimuței, în România

Sursa foto: PixaBay

Mai multe cazuri de variola maimuței au fost raportate în țări ca Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania și Canada, în România primul caz fiind diagnosticat în luna iunie a acestui an. De atunci și până în prezent, în România, au fost confirmate peste 30 de cazuri.

Astfel, în baza unui contract de donație încheiat între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană, România a primit primele doze de vaccin antivariolic, cunoscut sub numele de Imvamune sau Imvanex.

Este vorba despre 5060 de bucăți care urmează să fie distribuite spitalelor de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța, se arată în libertatea.

Vaccinul poate fi transferat, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare

Dozele de vaccin împotriva variolei maimuței pot fi transferate, la cerere, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase. Având în vedere că dozele au fost obținute de România în baza unui contract de donație, acestea vor fi distribuite către instituțiile sanitare publice cu titlu gratuit.

Vaccinarea vizează contacții direcți ai cazurilor de infectare

Ministerul Sănătății recomandă ca vaccinarea să fie realizată contacților direcți cât mai curând posibil, mai exact între 4 – 14 zile de la expunerea la virus.

Totodată, pentru finalizarea imunizării de bază, necesitatea unei doze secundare de vaccin este adusă în discuție. Aceasta ar trebui administrată la un interval de 28 de zile de la prima doză.

Variola maimuței este un virus transmis la om de la animale, cu simptome foarte asemănătoare, dar mai puțin severe, cu cele observate în trecut la pacienții cu variolă. Boala este endemică în Africa de Vest și Centrală și se răspândește pentru prima dată în Europa.