Ministrul Justiției: DIICOT are în anchetă aproape 18 mii de dosare privind tot spectrul droguri

Potrivit ministrului Justiției, în acest an, s-au înregistrat peste 6 mii de dosare, pe consumul și traficul de droguri.

Sursa foto: Pixabay

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat joi seară că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) are un număr redus de personal, însă și în aceste condiții, în acest an, s-au înregistrat peste 6 mii de dosare, pe consumul și traficul de droguri. DIICOT are în cercetare aproape 18 mii de dosare pe tot spectrul droguri, a declarat Alina Gorghu.

„Din 18 mii s-au înregistrat în acest an 6 mii. În 7 luni s-au dat soluții în 4.700. (…) Sunt 14 procurori în structura centrală care se ocupă de droguri. Avem un personal foarte redus care e dedicat, concentrat exclusiv pe această tematică”, a declarat Gorghiu.

Ministrul a precizat că aproximativ 4% din persoanele aflate acum în închisoare au ajuns acolo pe tematica drogurilor. ”Din total populație de 23 de mii avem 1500 condamnați în penitenciar la această oră pe deținere, consum trafic de droguri. Vreo 4% din populația penitenciară este prinsă în acest capitol. Pedepsele sunt foarte mari. S-au majorat pedepsele pe trafic de droguri”, a mai spus Alina Gorghiu.

Ea a precizat că în perioada următoare instituțiile statului vor intensifica acțiunile de profilaxie, mai ales în rândul tinerilor, pe tema consumului de droguri.

”Conform acordului european pe droguri numărul din România e în a doua jumătate a clasamentului, stăm relativ bine, ca țară, asta nu înseamnă că nu se poate ajunge la tragedii. Principala prevenție e prevenția. Într-un mod alarmant consumă tinerii. Peste un milion de tineri consumă canabis. Să punem la masă specialiștii, DIICOT, reprezentanți ai elevilor, ai părinților, să facă un desant în toate școlile din România. (…) Mâine după-amiază voi avea mâine să încercăm o discuție cu tineri din Mioveni pe tema consumului de droguri. Le vom spune informațiile corecte, cum pot evita să ajungă în penitenciar, cum pot evita un anturaj periculos”, a mai spus Alina Gorghiu.

Elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat recompensați financiar de Guvern