PE a votat: Ungaria nu mai este o democrație deplină

Rezoluția a fost susținută de 81% dintre eurodeputați

Sursa foto: Facebook/Orbán Viktor

Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină. Cel puțin asta a spus Parlamentul European printr-un copleșitor vot simbolic împotriva guvernului condus de Viktor Orbán.

433 de eurodeputaţi au votat joi în favoarea rezoluţiei, 123 împotrivă, iar 28 s-au abținut.

Ungaria este un regim hibrid de autocrație electorală

Parlamentul European a declarat că Ungaria a devenit un „regim hibrid de autocrație electorală”. Se observă o degradare a democrației, a drepturilor fundamentale și a statului de drept.

Potrivit The Guardian, votul nu are niciun efect practic. Totuși, sporește presiunea asupra autorităților UE de la Bruxelles pentru a nu livra miliarde de euro către Ungaria, din cauza îngrijorărilor legate de corupție.

Ungaria se luptă pentru a convinge Comisia Europeană (CE) să deblocheze fondurile de redresare COVID. Acestea au o valoare de 4,64 miliarde de euro și sunt înghețate de mai bine de un an.

Budapesta încearcă, de asemenea, să evite o procedură legală separată care ar putea duce la deduceri din fondurile de coeziune. Este vorba de 24,3 miliarde de euro, bani pentru infrastructură și dezvoltare economică.

Cu 70% mai puține fonduri de coeziune pentru Ungaria

Comisia Europeană ar urma să propună duminică reducerea cu 70% a fondurilor de coeziune ale Ungariei, dar va deschide ușa și pentru un compromis, potrivit a doi eurodeputați familiarizați cu discuțiile.

Într-un document intern recent, oficialii Comisiei au sugerat că există un risc semnificativ în ceea ce privește gestionarea fondurilor UE de către Ungaria. Sunt amintite încălcări ale normelor de interes public și un număr neobișnuit de mare de contracte acordate unui singur ofertant, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă pentru observatorii transparenței.

Documentul, care a fost eliminat de pe site-ul Comisiei, sugerează o reducere cu 70% a fondurilor, reducere „proporțională” cu riscul.

Ungaria va avea termen până la jumătatea lunii noiembrie pentru pune lucrurile în ordine. Guvernul ungar este așteptat săptămâna viitoare să propună o serie de legi pentru combaterea corupției.

Criticii se tem că membrii Comisiei sunt pregătiți să accepte modificări de fațadă pentru a dezamorsa conflictele legate de fondurile UE.