CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, marţi, că nu există conflict juridic între Guvern şi Parlament ca urmare a depunerii unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară.

Astfel, judecătorii CCR au respins în unanimitate sesizarea Guvernului. O moțiune de cenzură poate fi depusă și votată în sesiunea extraordinară. De asemenea, moțiunea poate fi depusă într-o sesiune și votată în altă sesiune. Asta ar presupune că în Parlament poate fi continuată procedura, după ce pe 31 august social-democrații nu au reușit să strângă numărul necesar de parlamentari pentru a ține ședința de plen în care urma să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură.

„Constituția nu distinge dacă este sesiune ordinară sau extraordinară. Spune că doar că o moțiune poate fi depusă o singură dată pe sesiune”, au declarat surse din CCR, pentru Digi24.ro.

„Nu ne e frică, dacă PSD vrea să continue procedura, să o continue”, a declarat marți, Ludovic Orban, întrebat despre decizia CCR.

Declarații de presă susținute de Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban

Declarații de presă susținute de Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Marţi, 15 septembrie 2020

Opoziția are dreptul să inițieze oricând o moțiune de cenzură

În ședința de luni a CCR, Cristian Ionescu, reprezentantul Senatului, a spus că opoziţia are tot dreptul să iniţieze oricând o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

„Prim-ministrul nu se referă în realitate la instituţia Parlamentului ca parte a unui pretins conflict juridic de natură constituţională, ci la demersul procedural şi legitim al unui număr consistent de deputaţi şi senatori care au iniţiat împotriva Guvernului pe care îl conduce o moţiune de cenzură ca forma cea mai gravă a controlului parlamentar. Opoziţia este îndreptăţită de Constituţie să iniţieze oricând – subliniez, oricând – fie într-o sesiune parlamentară ordinară, fie într-o sesiune extraordinară o astfel de modalitate de control parlamentar”, a arătat Cristian Ionescu.

 La rândul său, reprezentantul Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a spus că în Constituţie nu a găsit specificat un moment exact în care poate fi retrasă încrederea Guvernului.

„În Constituţie se precizează foarte clar la articolul 113 alineatul 1 faptul că plenul reunit al Camerelor este cel care retrage încrederea Guvernului, fără a preciza o dată când. Atât timp cât Guvernul poate fi învestit în sesiuni extraordinare sau în sesiuni ordinare, la fel încrederea. În Constituţie nu am găsit un paragraf care să precizeze dacă retragerea încrederii Guvernului poate fi decât la un anumit moment”, a argumentat el.

Citește și: Guvernul Orban rămâne! PSD nu a reușit să strângă cvorumul

#News