Se interzice exportul de buștean prin lege. Nu scrie nicăieri de interzicerea tăierilor de păduri, nu scrie nicăieri că, în ciuda pandemiei, tăierile s-au intensificat în această perioadă.  Apar petiții după petiții, poze după poze, plângeri după plângeri, citate după citate. Acuzații, temeri și o revoltă la care asistăm impasibili.

Nu exportăm doar lemn.

Exportăm vagoane cu geografie, mediu, viață. Ne vindem ieftin și ne vindem și cât se poate de legal.

UE va primi în continuare buștean din Romnia și tot UE va decide supraprețul pentru buștean. Că se va vinde mai departe.

A existat o inițiativă a unor deputați PSD și, mai nou, există și o lege. Doar că timpul nu ține nici cu noi și nici cu pădurile noatre. Se dau legi aplicabile peste luni de zile, luni în care va fi liber la furat:

”Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. (…) Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”.

Nu știu cui îi mai pasă de amenzi, în condițiile în care nici pandemia nu i-a ținut pe unii departe de fierăstrău. Sau de micuța afacere ilegală, presărată cu inconștiență și pură nesimțire. Că România încă e între legalitate și ilegalitate.

Mie nu-mi spune nimic data de 1 ianuarie 2021. Ce înțeleg eu e doar că e liber la furat până în 2021. Aș fi decalat lunile și aș fi pus ștampila ca legea asta să înceapă de la 1 iunie 2020. Măcar atât.

Ce prevede legea mai exact:

”Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului.

În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia.

Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”.

Eu nu aș fi de acord cu exportul nici măcar în UE, că are și UE pădurile ei. Să și le taie și să și le exporte fericită.

Probabil, când vom realiza că pădurile României nu sunt de vânzare, va fi cam prea târziu. Că, până atunci, dormim buștean.

Citește și: Declic face încă un pas pentru salvarea pădurilor

#News