Dacă până acum ceva vreme se zvonea că polițiștii ar avea un soi de plan de amenzi, adicătelea un target zilnic pe care trebuie să-l înfăptuiască, lumea evoluează, CCR sabotează și așa-zisele „planuri de amenzi” riscă să se transforme în „planuri de mustrări”. Cel puțin asta dă de înțeles premierul Ludovic Orban.

Nino, nino, poliția vorbelor grele, în acțiune!

Întrebat despre viitoarele amenzi date cetățenilor ce nu vor respecta prevederile stării de alertă, premierul a spus că amenzile mai pot aștepta. Până atunci, polițiștii responsabili cu restabilirea ordinii ar putea să te oprească, ca mai apoi să înceapă să te certe ca pe un copil obraznic. Iar dacă tot nu pricepi, polițistul te poate duce într-o piață publică ca să-ți zică de față cu toată lumea „Să-ți fie rușine, Gheorghiță! Așa te-a crescut mama ta?”, în timp ce gloata de gură cască se uită dezaprobator la tine. În sfârșit vor avea și polițiștii pe cine să-și verse ofurile și frustrările.

Firește, glumesc.

Într-o notă mai serioasă, dacă e posibil:

Ludovic Orban, despre cetățenii care nu respectă reglementările: „Deocamdată riscă o mustrare, un avertisment”.

„Îi îndemn pe cetățenii români să respecte toate regulile, toate normele pe care le-am stabilit, că nu le-am făcut că așa am vrut noi. Toate aceste norme sunt instituite nu doar în România, ci în foarte multe țări tocmai pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor, pentru a reduce riscul de răspândire al virusului.

Sigur vor fi sancțiuni. Și acum avem bază să dăm amenzi. Trecem la niște reguli hotărâte de Comitetul Național pentru Situații de Urgență care sunt impuse prin ordine comune ale ministrului Sănătății cu miniștri de resort din toate domeniile pe care le coordonează.

Toate regulile trebuie transmise către cetățeni în cadrul unei campanii largi de informare corectă. După ce oamenii ajung să cunoască aceste reguli, cine nu le va respecta va fi amendat”, a explicat Ludovic Orban.

Citește și: Florin Cîțu începe să nu mai fie atât de optimist