Florin Cîțu

Dacă acum ceva vreme ministrul de Finanțe, Florin Cîțu se arăta optimist, vremurile se schimbă, așa cum se schimbă și tonul declarațiilor. Cu toate că economia pare să fie pe linia de plutire, cel puțin în viziunea lui Forin Cîțu, acesta pare să-și mai fi domolit hashtag-urile de bine și de mare laudă de sine. Ce s-o fi întâmplat între timp?

„Economia a răspuns perfect la măsuri chiar dacă suntem într-o situație de criză, am reușit să atenuăm. Am reușit să limităm efectul negativ. Dacă avem primul trimestru pozitiv avem șanse foarte mari să evităm o recesiune tehnică. Au răspuns foarte bine anumite sectoare din economie, retail, industria, dar și consumatorul român și asta pentru că nu am închis restaurantele complet, am lăsat livările”, a declarat Florin Cîțu.

Partea bună este că:

„Au răspuns foarte bine anumite sectoare din economie, retail, industria, dar și consumatorul român și asta pentru că nu am închis restaurantele complet, am lăsat livările. Am învățat din criza din 2008. Am injectat bani în economie, BNR a redus dobânzile și sper să continue în acest fel. Acest mix a pus frână acestei căderi și acum sper să avem acea revenire din trimestrul 3. Nu am trecut peste criză. Trimestrul 2 este o provocare. Contează ca IMM Invest să fie un program de succes și să avem o politică monetară relaxată. Vom relaxa în ordine inversă restricțiile pe care le-am impus și în același timp continuăm să plătim șomajul tehnic și găsim soluții de finanțare. Noi putem să garantăm acele afaceri unde vedem perspectivă alături de sistemul financiar bancar, dar până la urmă antreprenorii sunt cei care știu unde să investească. Piețele financiare arată semne ușoare de revenire. Încrederea revine. Este o perioadă dificilă dar este pentru prima dată când am abordat măsurile pe o bază reală a datelor din economia reală. Măsurile vor fi adaptate la aceste informații”, susține ministrul Finanțelor.

Partea proastă este că:

Florin Cîțu: „orice derapaj ne poate arunca în criză”

„Rămânem la aceeași interpretare. Suntem la 6,7% deficit, provacarea e să găsim resurse pentru finanțarea acestui deficit. Dar trebuie să luăm zi cu zi, săptămână cu săptămână. Suntem totuși într-o perioadă de criză. Am reușit să eliminăm o mare parte dintre scenariile apocaliptice. Am prezentat câteva scenarii cu riscurile aferente premierului. Vom lua cea mai bună decizie pentru ca pe termen lung să putem plăti aceste pensii. Trebuie să ne gândim și la riscuri, dar decizia va fi una politică. Orice derapaj ne poate arunca în criză”, a completat ministrul Finanțelor, potrivit Digi24.

Citește și: Cioloș visează la o clasă politică responsabilă

#News