Secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat a precizat, vineri, că accesul în zona de „food-court” din interiorul marilor centre comerciale se va face pe baza certificatului verde în localitățile cu incidență cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. Precizarea a venit în contextul în care în Hotărârea CNSU nr. 73 nu era specificat și acest aspect.

„Am fost întrebaţi ce se întâmplă cu zonele din mall unde se serveşte masa. Astfel, hotărârea de ieri prevede că zonele respective vor trebui delimitate, nu înseamnă că se construieşte un perete sau aşa ceva, dar se delimitează intrarea în zona respectivă, se intră printr-un anumit loc, în care se prezintă certificatul verde. Intrarea la food-court, cum se spune, sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde. Se aplică aceeaşi regulă”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În scenariul roșu, în care se află 417 localități, cu 65 mai multe decât joi, accesul la mai multe activități se face doar în baza certificatului verde.

Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

*vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;

*care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

*care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Citește și:  Cei vaccinați nu ar trebui să sufere din cauza celor neimunizați