CAB dă liber la pelerinaje

Toată lumea poate merge la moaște

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a anulat, luni, hotărârea Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se interzicea credincioşilor din altă localitate să participe la pelerinaje, măsură luată de autorităţi la începutul lunii octombrie pentru a împiedica răspândirea pandemiei de coronavirus.

Potrivit Hot. 47/5 octombrie, „organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”. Această restricție a adus supărare în rândul credincioșilor, dar și în cel al preoțimii BOR.

Reaminitim că în octombrie au avut loc două pelerinaje, la Sf. Cuv. Parascheva (Iași) și Sf. Dimitrie (București), iar în noiembrie, la Peștera (jud. Constanța) a avut loc pelerinajul Sf. Andrei, într-o perioadă în care multe dintre localitățile din Constanța erau sub carantină. De altfel, în ceea ce privește pelerinajul de la Peștera, restricția ce intra sub incidența acestei acestei hotărâri a fost contestată în instanță de către ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Deși respinsă de instanță, ÎPS Teodosie a continuat să facă invitații credincioșilor din întreaga țară.

Instanţa din București a admis o acţiune introdusă în justiţie de Mihaela Meucă, care a dat în judecată Guvernul, Ministerul de Interne şi CNSU.

„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Guvernul României. Respinge acţiunea faţă de acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei Guvernul României. Admite acţiunea faţă de pârâtul CNSU. Anulează art. 2 din Hotărârea nr. 47/2020 a CNSU”, se arată în decizia Curții de Apel București. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de 2 zile de la comunicare.

În România a fost prelungită starea de alertă, cu încă 30 de zile, începând din 14 noiembrie. În 16 martie, a fost instituită starea de urgență, pentru 30 de zile, prelungită apoi cu alte 30 de zile. Din mai, de când s-a ieșit din „urgență”, România se află într-o continuă „alertă”.

Citește și: ÎPS Teodosie (ne) vrea înapoi în peșteră

#News