O localitate din Italia încasează anual 1,2 milioane de euro, din folosirea unui aparat radar fix

Banii sunt utilizați pentru investiții în infrastructura rutieră

Sofer
Sofer sursa foto pixabay

Arsiè, o comună cu 1200 de locuitori din provincia Belluno, regiunea Veneto, Italia, a încasat în 2022, în urma amenzilor date șoferilor 1,2 milioane de euro. Comuna a fost dată în judecată din cauza unui radar amplasat pe un drum național, potrivit g4media.ro.

 Judecătorii au obligat primăria să semnalizeze mai bine aparatul.

 În consecință, în 2023, valoarea amenzilor s-a înjumătățit. Aparatul radar a fost instalat acum opt ani, în 2022 fiind înlocuit cu unul de ultimă generație. Anul trecut, amenzile au ajuns la record. Respectiv 1,2 milioane de euro încasate de administrație datorită persoanelor care circulau cu mai mult de 90 de kilometri pe oră. O diferență destul de mare față de trecut, când colectarea amenzilor nu depășea 30 de mii de euro. 

”Există persoane care acuză administrația noastră că umflă visteria. Dar prioritatea noastră este siguranța rutieră”, explică primarul Luca Strappazzon.

 ”Oamenii circulau cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră pe acel drum. De când a fost schimbat radarul, oamenii au devenit conștienți de el și infracțiunile au fost reduse, în special în 2023. Acum, de fapt, nu se depășesc 110 kilometri pe oră. Iar prin urmare, amenzile sunt și ele mai puține. Obiectivul este, însă, să ajungem la zero. Între timp, vom folosi banii colectați pentru a face străzile din Arsiè și sistemul rutier mai sigure”, a mai spus oficialul. 

Reducerea amenzilor se datorează și instalării a cinci indicatoare care semnalează prezența radarului.ialul. 

 Operațiunea a avut loc în luna martie, după ce un judecător a avertizat municipalitatea că nu a semnalizat în mod corespunzător aparatul radar. Dacă anul trecut au fost plătite de fapt amenzi în valoare de 1,2 milioane de euro, până la sfârșitul anului 2023 se așteaptă ca cifra să ajungă la 600.000 de euro. Respectiv exact jumătate din cât era în 2022. ”Conform legii, există obligația de a investi cel puțin 50% din amenzi în lucrări de siguranță rutieră, dar noi am decis în schimb să alocăm 100% ”, spune primarul.Percheziții de amploare, majoritatea în comuna Sintești, la un grupare care face evaziune fiscală cu deșeuri