Ion Cristoiu

Ion Cristoiu este de părere că oricât de mult s-ar chinui Donald Trump să-și asigure victoria, în pofida tuturor statisticilor de vot care îl contrazic, acesta are șanse din ce în ce mai mari să piardă lupta, întrucât, potrivit lui Cristoiu, „forțele” s-ar fi dat de partea contracandidatului său democrat, Joe Biden. Mai mult decât atât, Ion Cristoiu se întreabă care va fi prețul plătit de democrație, cu Biden în „rol principal”.

„La noi, în România, întâmplările de dincolo de hotare, văzute de băştinaşi ca petrecute dincolo de nişte garduri peste care nu e sănătos să te uiţi, pentru că-ţi poţi rupe gâtul întinzându-l, sunt trecute la ceea ce se cheamă politică externă. Chiar şi jurnaliştii sunt împărţiţi în de politică internă şi de politică externă. Cei specializaţi în politică externă nu ating vedetismul celor preocupaţi de politica internă. De aceea, comentatorii de politică externă sunt convocaţi la televiziuni doar când peste hotare se întâmplă un moment aţâţător, ceva între arestarea fostului soţ al Biancăi Drăguşanu şi plecarea unui antrenor celebru în România în Emirate, ca să facă bani acolo. Chiar şi la site-uri cu pretenţii de presă quality evenimentelor de peste hotare li se repartizează o rubrică specială intitulată deseori fără fantezie „De peste hotare”, un fel de ţarc menit a delimita spaţiul de cel dedicat politicii interne şi mai ales mahalalei moldo-valahe.”, scrie Ion Cristoiu pe cristoiu blog.

Ion Cristoiu: „În America, o serie de instituţii îl recunosc pe Joe Biden drept preşedinte ales, altele pariază mai departe pe Donald Trump”

„Preşedintele în exerciţiu nu conteneşte să afirme de la autoproclamarea celuilalt încoace că alegerile sunt fraudate. El şi alţi membri ai echipei invocă falsificări de semnături, folosirea de buletine de vot false, apelul la softuri sofisticate prin care mii de voturi au trecut de la preşedintele în exerciţiu la contracandidat. În replică, tabăra adversă, puternic sprijinită de presă, îl acuză pe Donald Trump că-şi pregăteşte o rezistenţă în funcţie. S-ar putea spune că e o vorba de o simplă bătălie politică şi prin urmare că n-ar trebui să luăm în serios acuzaţiile de o parte şi de alta. Aşa ar fi dacă aceste acuzaţii, venite de la cele mai importante persoane din statul american, n-ar invoca implicarea de o parte şi de alta a unor instituţii văzute până acum în istoria Americii ca incapabile de mânării. n-ar veni de la primele persoane importante în statul american. Acuzaţiile de fraudă sunt argumentate cu exemple care trimit la o republică bananieră, pentru că doar în republicile bananiere pot fi acuzaţi cei care numără voturile că au astupat ferestrele încăperii în care lucrau ca să nu se vadă de afară mânăria. Acuzaţiile de rezistenţă la Casa Albă sunt argumentate cu măsuri precum demiterea şefului Pentagonului. Repet, nu e vorba de acuzaţii care ţin de retorica bătăliei politice. E vorba de acuzaţii în care instituţiile americane, cele cântate la noi ca alcătuind un sistem puternic, gata să rămână lucid, calm în bătălia politică dintre cei doi pretendenţi la şefia Americii, sunt prezentate de o parte şi de alta ca vârâte până-n gât în tot felul de abateri de la statutul lor profesionist, unele chiar cu caracter de infracţiune. Rău pentru noi nu e compromiterea imaginii Americii de exemplu, ci convingerea că dacă şi în ţara dată drept exemplu de forţă a mecanismului constituţional împotriva unor instituţii ale statului de drept care funcţionează independent de chelfăneala pentru putere se pot formula la astfel de nivele înalte acuzaţii teribile, cum să mai creadă românii în statul de drept şi mai ales în instituţiile care stau de strajă democraţiei în biata noastră ţară.”, mai spune Cristoiu.

Citește și: Cristoiu îi avertizează pe liberali: „s-ar putea trezi lăsat în fundul gol”

#News