Publicistul Ion Cristoiu pare să moară de grija liberalilor, astfel că, într-o ultima postare pe blogul său, tranșează adevăratul inamic al celor de la PNL. Potrivit lui Ion Cristoiu, acesta nu ar fi reprezentat de PSD, așa cum s-ar putea crede, ci de USR PLUS care le va fura liberalilor lui Orban o bună parte dintre voturile de dreapta.

Ion Cristoiu: „Mesajul lui Dan Barna nu e numai original din punctul de vedere al creativităţii, aspect absent la alte partide în campania electorală declanşată deja. E şi semnificativ pentru starea de spirit pe care vrea s-o impună activului USRPLUS şi electoratului Alianţei prin mesajul fără echivoc”

„Sîmbătă, 31 octombrie 2020, Dan Barna, preşedintele USR, a postat pe Facebook, sub titlul Final şi început de sezon un text în care trecerea în revistă a patru evenimente din ultimele două zile ale Istoriei USR – lansarea Programului de Guvernare, depunerea jurămîntului ca primar al Capitalei de către Nicuşor Dan, depunerea jurămîntului ca primar al sectorului 1 de către Clotilde Armand, depunerea jurămîntului ca primar de Timişoara de către Dominic Fritz – îi dă posibilitatea unor concluzii mai mult decît optimiste despre şansele USRPLUS la alegerile din 6 decembrie 2020:

`Toată această aliniere de planete în două zile dă un reconfortant sentiment de lucruri aşezate în făgaşul lor firesc. Şi dacă adăugăm şi zecile de primari şi miile de consilieri USRPLUS care tot ieri sau în zilele anterioare au depus jurământul, intrând cu onestitate în aventura administraţiei locale, trebuie să recunoaştem: «e Netflix frate».

Episod final de sezon 1: Oameni care n-au mai stat deoparte!

Urmează din 6 decembrie sezonul 2: Revoluţia bunei guvernări. Şi mai multă acţiune şi mai mult suspans şi mai multe provocări.

Rămâneţi alături de noi. Haideţi la vot pe 6 decembrie.

#Romaniefarahotie`.

E vorba, fireşte, de o iniţiativă de campanie electorală. Da, dar tocmai de aceea nu putem să nu-i remarcăm originalitatea (invocarea Netflix, de exemplu) într-un peisaj de mesaje electorale mediocre în monotonia lor, precum sloganul Dezvoltăm România al PNL, sau ridicole în ieftinătatea lor, precum idilizarea Guvernul Orban de către preşedintele Klaus Iohannis coborît la nivelul unui biet lipitor de afişe al partidului.

Mesajul lui Dan Barna nu e numai original din punctul de vedere al creativităţii, aspect absent la alte partide în campania electorală declanşată deja. E şi semnificativ pentru starea de spirit pe care vrea s-o impună activului USRPLUS şi electoratului Alianţei prin mesajul fără echivoc:

Sîntem pe cai mari!

Tot ceea ce se întîmplă cu noi în aceste zile arată că sîntem în grafic cu Cucerirea Puterii.

Desigur, îmbărbătarea oştii prin mesaje e un mijloc de bătălie electorală. Nu altfel se explică declaraţiile lui Klaus Iohannis despre PNL ca sigur cîştigător al alegerilor. Chiar şi Marcel Ciolacu, care, deşi ştie că Istoria impune PSD să se dea niţel la o parte, foloseşte mesajele triumfaliste.

În cazul mesajului transmis de Dan Barna lucrurile depăşesc simpla manevră electorală. Textul, trecînd în revistă ceea ce liderul USR desemnează a fi evenimentele unui episod de serial de pe Netflix, sezon intitulat Oameni care n-au mai stat deoparte, mărturiseşte o determinare de a lupta pentru Cucerirea Puterii nemaiîntîlnită pînă acum de cînd s-a înfiinţat USR. Oricît ar părea de ciudat, nici în campania pentru prezidenţiale n-am întîlnit această determinare, ivită din sentimentul că Avem vîntul în pînze!

Toate calculele arată că la 6 decembrie 2020 balanţa Istoriei va înclina către Dreapta. Dar oricît de puternică ar fi voinţa românilor de a pune, în fine, în întregime Puterea în mîinile Dreptei, mai mult de 55% Dreapta n-are cum să obţină, dacă ne uităm la votul politic din 27 septembrie 2020, şi includem în Dreapta şi UDMR. Ba mai mult, dacă ne gîndim la condiţiile de excepţie ale alegerilor de anul acesta, PSD ar putea să mai ia, împreună cu ProRomânia, din partea Dreaptă a electoratului un procentaj în plus faţă de cel obţinut la locale.

În aceste condiţii, ale procentajului limitat la electoratul care va vota Dreapta, bătălia principală, bătălia crîncenă se va duce între partidele de Dreapta. Oricît ar repeta electoral Klaus Iohannis că PSD e Duşmanul Poporului, e Forţa retrogradă, PSD n-are cum să piardă voturi faţă de cele obţinute la locale. Pentru că sloganul Să mergem la alegeri ca să biruim PSD! şi-a pierdut eficacitatea după un an de guvernare PNL.

Nici proclamarea PSD drept duşman principal de către PNL, la indicaţia venită de la Cotroceni, n-are cum să aducă voturi în plus Dreptei faţă de cele obţinute la locale. Să nu uităm că şi în campania pentru locale duşmanul de moarte a fost proclamat de către Klaus Iohannis şi de liderii PNL, tot PSD.

Şi PSD, văzut ca fiind în pragul dezastrului, a obţinut un scor surprinzător de bun. Cu atît mai mult n-are cum să fie eficientă desemnarea PSD drept principal duşman pentru PNL, cu cît dezastrul din administrarea Pandemiei poate duce la un spor de voturi pentru PSD.

Partidele de Dreapta, însumate, nu mai au de unde să ia electorat în plus faţă de cel de la votul politic de la locale.

Prin urmare, bătălia pe viaţă şi pe moarte din campanie va fi în interiorul Dreptei, pe procentajul care va reveni anti-PSD-ismului. Şi e limpede, chiar şi unui orb într-ale politicii, că bătălia se va duce între PNL şi USRPLUS pentru o redistribuire a voturilor. Tot ceea ce pierde PNL nu merge la PSD. Merge la USRPLUS.

Mesajul lui Dan Barna, anunţînd că premierul va fi Dacian Cioloş şi nu Ludovic Orban, transformarea aniversării a 5 ani de la Colectiv într-un moment pro Guvernarea Cioloş, mediatizarea triumfalistă a depunerii jurămîntului de către cei trei reprezentanţi ai USR, ba chiar şi cultivarea excesivă a primelor măsuri ale acestora (intrarea lui Clotilde Armand în primăria Sectorului 1 s-a vrut o intrare a lui Jeanne d’Arc în Orleans) – toate acestea dezvăluie că USRPLUS a înţeles adevărata miză a campaniei:

Ruperea de cît mai multe voturi de la un PNL aflat la Guvernare.

Ce strategie are PNL?

Una impusă de Klaus Iohannis:

Evitarea pe cît posibil a confruntării cu USRPLUS, prin trecerea cu vederea a atacurilor anti-PNL, ba mai mult îmbrăţişarea Alianţei în paralel cu continuarea bătăliei cu PSD.

Evitarea confruntării cu USRPLUS se face însă printr-o strategie strigătoare la cer de stîngace.

Atacurile USRPLUS sînt etichetate ca fiind în favoarea PSD. USRPLUS e îndemnată să lupte umăr la umăr cu PNL, împotriva PSD.

E o strategie dezastruoasă.

Prin măsurile de cosmetizare a imaginii, prin teatrul pierderii majorităţii parlamentare şi mai ales prin teatrul pierderii localelor, deşi succesul a fost evident, PSD nu mai poate fi identificat cu Monstrul din vremea lui Liviu Dragnea.

De la PSD nu se mai poate lua nimic în campanie.

Da, dar la alegeri PNL se poate trezi lăsat în fundul gol tocmai de USRPLUS”, a declarat Ion Cristoiu pe cristoiu blog.ro

Citește și: Cristoiu, suspicios în legătură cu validarea „protejatei” lui Iohannis

#News