Ludovic Orban - Sursa foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Premierul Ludovic Orban i-a luat puțin de urechi pe cei responsabili de furnizarea datelor ce nu reprezintă deciziile oficiale, cele guvernamentale, în urma proaspătului scandal legat de INSP. De asemenea, Orban a mai precizat că cel mai simplu mod de a ști cine, cum și unde, ca mai apoi să se calculeze corect incidența, este să plecăm urechea la datele oficiale furnizate de Evidența Populației, cea căreia nu-i scapă absolut nimic.

Orban: „Va rog să nu mai tolerați ca angajații INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre”

„Numarul de persoane dintr-o localitate in baza caruia se decide indicele (de raspandire a coronavirusului) este numarul de la Evidenta Populatiei. Saptamanal se actualizeaza, luni, numarul cetatenilor dintr-o localitate, pe baza Evidentei Populatei. Este cel mai aproape de realitate, Evidenta Populatie stiu cine are buletin, domiciliu, rezidenta. Va rog sa nu mai tolerati ca angajati INSP sa furnizeze informatii publice care nu respecta deciziile noastre”, a declarat Ludovic Orban, premierul României.

„S-a făcut evaluarea fiecărui indice prezentat la nivelul fiecărui judeţ. Ţin să specific aici (…) că, dincolo de neînţelegerile iniţiale, s-a clarificat acest aspect şi datele care sunt precizate de către Evidenţa Populaţiei în fiecare localitate, referitoare la domiciliu, sunt cele care sunt luate în calcul pentru acel indice cumulat al cazurilor noi în ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori”, a declarat Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Nelu Tătaru a completat, apoi: „Concret, luăm numărul de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori, iar din aceste cazuri se scad acele focare care sunt în instituţii, bătrâni, copii, bolnavi neuropsihici sau unităţile sanitare care sunt izolate sau carantinate şi atunci numărul de cazuri noi care rămâne se raportează şi se adună ultimele cazuri noi din ultimele 14 zile şi se scad focarele şi se raportează la mia de locuitori”.

Pentru a sublinia cele spuse de Nelu Tătaru, Raed Arafat a precizat: „În hotărârea CNSU din seara aceasta există clar prevederea că focarele, cum ar fi centrele rezidenţiale, spitalele, nu fac parte din calculul prin care stabilim incidenţa şi luăm numai cazurile care sunt în afara focarelor respective”.

Citește și: Orban le taie elanul „fanilor” Sfântului Dumitru. Pelerinajul, interzis

#News