Elevii din clasa a VIII-a nu vor avea avea manuale de limba română, ministrul Educației, Monica Anisie motivând că această întârziere se datorează „stării de urgență”.  

„Am început-o foarte devreme (licitația – n.r.), încă din decembrie. Problema a fost că am intrat în situație de urgență, iar CNSC-ul ne-a dat răspuns pentru contestații după aproape trei luni de zile, ceea ce a condus la niște termene care s-au prelungit. La momentul acesta s-au reevaluat și cred că săptămâna aceasta putem deja să semnăm contractul pentru limba și literatura română pentru clasa a opta, având în vedere faptul că nu ni s-a cerut să reevaluăm decât un singur manual al unei singure edituri”, a spus, duminică seara, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Monica Anisie. Potrivit acesteia, reprezentanți din cadrul Ministerului Educației, în parteneriat cu profesori din sistemul de educație și de la centrul național de politici în educație și evaluare, au realizat activități pentru acești copii care încep școala fără manual de limba română.

„Activitățile vor fi puse pe site-ul Ministerului începând de mâine (luni – n.r.) sau în seara aceasta pentru a veni în sprijinul elevilor. Avem pentru profesori acele repere metodologice deja elaborate pentru clasa a opta”, a precizat ministrul.

Reamintim că începând din acest an școlar, elevii clasei a opta vor susține evaluarea națională după o altă programă școlară, pe modelul PISA. Mai mult, această generație a fost una de „sacrificiu”, deoarece încă din Clasa 0 s-a confruntat cu absența manualelor la începutul anului școlar.

O sută de mii de elevi încep școala online

Ministrul Anisie a anunţat că un număr de circa 100.000 de elevi vor învăţa în scenariul roşu şi anume în sistem online, iar inspectoratele şcolare au transmis că nu sunt probleme în asigurarea de echipamente, lucru care intră în sarcina unităţii de învăţământ. Ea a adăugat că peste 96.312 de profesori s-au format în această perioadă pentru a dobândi competenţe digitale.  Aceasta a mai spus că 12.423 unităţi care funcţionează în scenariul verde, 4.915 în scenariul galben şi 262 unităţi în scenariul roşu.

„Pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, în scenariul roşu, trebuie să facă o intervenţie rapidă, iar acolo unde nu se poate, Ministerul Educaţiei va aloca bani pentru a putea fi făcute achiziţiile. Am cerut tuturor inspectoratelor şcolare să înceapă licitaţiile, să avem stocurile de rezervă, pentru ca niciun copil să nu fie pus într-o situaţie dificilă. În perioada stării de urgenţă şi în cea de alertă s-a realizat cu elevii activitatea didactică fie în sistem online sau profesorii au făcut eforturi deosebite şi au dus fişele la copiii care nu aveau posibilităţi online. Sper ca acum să nu se mai întâmple acest lucru. 87,7% dintre copii au tablete sau laptopuri, unele sunt ale lor, altele sunt primite de la autorităţile locale ori inspectoratele şcolare sau chiar de la unităţile de învăţământ care având în dotare au trimis device-urile necesare”, a afirmat Monica Anisie.

Manuale în format digital

Cu excepția manualelor pentru clasa a opta, toate celelalte în formatul electronic, pe siteul ministerului.

„Absolut toate manualele de la absolut toate clasele, în afară de cele 8 titluri de la clasa a VIII-a, sunt postate pe site-ul Ministerului. Le pot avea în format electronic toţi elevii şi profesorii.

Citește și: Anisie: „Să încetăm să politizăm în vreun fel educația în aceste momente”

#News