Captură video Youtube
Captură video Youtube

O îndrăgită prăjitură a devenit subiect de campanie în Brașov: ișler, un desert regăsit în mai multe restaurante din oraș este promovat de mai bine de doi ani de Breasla Cârciumarilor.

Considerat a fi un desert unic, ișlerul beneficiază de o inedită campanie locală de promovare.

Prăjitura este una tradițională transilvăneană și are origini austro-ungare

Scopul creării unui desert unic la nivelul Breselei Cârciumarilor din Brașov este de a promova fiecare local care s-a înscris în campanie”, precizează publicația Brașov.net.

Prin urmare, turiștii interesați pot să facă turul restaurantelor, brutăriilor și cafenelelor care servesc ișler. După, vor stabili care este locația unde se servește cea mai bună prăjitură.

Campania va dura două săptămâni, iar iubitorii de dulce vor putea savura ișlerul în 15 locații din Brașov. Potrivit sursei citate, dacă cererea va fi mare, atunci inițiatorii campaniei se gândesc chiar să prelungească perioada în care desertul se va regăsi în oraș.

Işlerul (sau ischler) era, inițial, o prăjitură servită în perioada sărbătorilor de Crăciun

În trecut, ișlerul era unul din sortimentele de prăjituri care se găseau în cofetăriile din România (în special în cele din Transilvania şi Banat), chiar în timpul comunismului.

Inițial, desertul era o turtă dulce, umplută cu cremă ciocolată. În timp, modul de preparare a fost îmbunătățit, adăugându-se nucă, gemuri sau diverse creme.

Ișlerul a rămas la noi în meniu ca un desert emblemă. Noi îl facem după o rețetă a unei vecine, din copilăria mea, care era pasionată de dulciuri. Este un ișler clasic, cu glazură de ciocolată. Este deja o emblemă a Breslei Cârciumarilor”, a precizat Antonela Panţuru, proprietarul unui restaurant din centrul Brașovului.