Bonțida (în maghiară Bonchida, în germană Bonisbruck) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Cluj, Transilvania, România. Locuită de români, maghiari și romi, se laudă cu biserici frumoase, una din secolul al treisprezecelea, un parc al castelului, un castel, povești și cu faptul că a reprezentat decorul de filmare pentru Pădurea Spânzuraților. Și cam atât.

Se scrie de bine, se fac poze frumoase și se insistă pe viața de la țară.

Mută-te la țară, ia-o ca pe o provocare, respiră aer curat, spune adio traficului infernal și uită că ești orășean get-beget.

Miroase florile, ascultă păsările, stai departe de poluare și bucură-te de frumusețile bucolice. Întoarce-te la origini. Uită de Cluj, uită de cartierele industriale și mută-te la Bonțida, ia-ți animale de companie și laudă-te cu apartenența la o comunitate. Integrează-te. Pune depresiile pe pauză.

Sfaturi, decizii și promisiuni despre relaxare și un scenariu departe de realitate. Oameni care abandonează animalele de companie, oameni care refuză educația, oameni care se laudă cu geografia (Clujul nu este, dom`le, ca alte orașe, e buricul pământului) și oameni care seamnănă mizerie în loc de flori. Sau pe post de flori. Oameni cu care trebuie să trăiești zilnic, pe care nu-i poți schimba, oricâte exemple le-ai aduce. Că educație cu de-a sila nu se face.

Mută-te la țară, bagă-ți picioarele în oraș și o să vezi că vei avea parte doar de provocări. O să vezi cum își bagă și satul picioarele în tine. Zilnic.

Atunci când folclorul local este redus la pet-uri aruncate pe malul Someșului, atunci când marfa expirată e parte din tabloul local și atunci când unica reclamație este o postare pe pagina de Facebook a comunei, vei ajunge la concluzia că te poți muta la țară, dar nu poți muta spiritul mârlănesc din sătean.

Mută-te la sat. Sătenii sunt mai prietenoși, atât de prietenoși încât își lovesc animalele cu cea mai mare și mai apăsătoare prietenie.

Mută-te la sat, că la sat totul e mai pitoresc, mai curat și mai verde. Verde ca o sticlă de Sprite.

Citește și: Jenő Szabó, despre Omul Deltei: ”Patzaichin e plin de viață”

#News