„Prima lege obligatorie din lume” privind inteligenţa artificială, adoptată de Parlamentul European

Legea îşi propune să garanteze siguranţa şi respectarea drepturilor fundamentale şi să stimuleze inovaţia.

Inteligenta artificiala
Inteligenta artificiala sursa foto pixabay

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate – 523 de voturi pentru, 46 împotrivă şi 49 de abţineri -, un text de lege care reglementează utilizarea inteligenţei artificiale (AI), potrivit digi24.ro.

Aceasta este o legislaţie unică în lume. Legea privind inteligenţa artificială, care este un regulament convenit în decembrie 2023 cu statele membre, îşi propune să garanteze siguranţa şi respectarea drepturilor fundamentale şi să stimuleze inovaţia.

Textul de lege urmăreşte să protejeze drepturile fundamentale, democraţia, statul de drept şi sustenabilitatea mediului în faţa sistemelor de AI cu grad ridicat de risc. Actul legislativ vizează şi să încurajeze inovaţia şi să asigure un rol de lider în domeniu pentru Europa. Regulamentul impune obligaţii în cazul inteligenţei artificiale, în funcţie de riscurile sale potenţiale şi de impactul preconizat, se menţionează într-un comunicat al PE.

Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenţei artificiale care ameninţă drepturile cetăţenilor.

Este vorba inclusiv de sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor. Extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaştere facială se numără şi ea printre utilizările interzise. Nu vor fi permise nici recunoaşterea emoţiilor la locul de muncă şi în şcoli, atribuirea unui punctaj social, sistemele de poliţie predictivă – când acestea se bazează doar pe stabilirea profilului unei persoane sau pe analizarea caracteristicilor sale – şi AI care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilităţile oamenilor.

Folosirea sistemelor de identificare biometrică de către organele de aplicare a legii este în principiu interzisă.

Acest lucru cu excepţia unor situaţii enumerate în mod exhaustiv şi definite în mod strict. Sistemele de identificare biometrică „în timp real” pot fi instalate doar dacă se respectă garanţii stricte, de exemplu, dacă folosirea lor este limitată în timp şi geografic şi este aprobată în prealabil de o autoritate judiciară sau de un organ administrativ. Ele pot fi folosite, de pildă, pentru a căuta o persoană dispărută sau pentru a preveni un atac terorist. Apartament din județul Bihor cuprins de flăcări