Cele mai îndepărtate galaxii, descoperite de telescopul James Webb al NASA

Telescopul indică faptul că stelele s-ar fi format mai devreme decât se credea anterior.

Telescopul spațial James Webb al NASA a descoperit galaxii strălucitoare și timpurii, care până acum nu au fost vizibile, una dintre acestea fiind formată la doar 350 de milioane de ani după Big Bang. Astronomii au declarat că, dacă rezultatele vor fi verificate, mulțimea de stele descoperită recent ar depăși cea mai îndepărtată galaxie identificată de telescopul spațial Hubble,deținătoarea recordului ,formată la 400 de milioane de ani după Big Bang, potrivit digi24.ro.

Lansat în decembrie anul trecut drept succesor al Hubble, telescopul James Webb indică faptul că stelele s-ar fi format mai devreme decât se credea anterior.

 Cele mai recente descoperiri ale telescopului au fost detaliate  de către o echipă internațională condusă de Rohan Naidu de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Articolul descrie două galaxii extrem de luminoase, prima despre care se crede că s-a format la 350 de milioane de ani după Big Bang, iar cealaltă la 450 de milioane de ani. Deși unii cercetători au anunțat că au descoperit galaxii și mai apropiate de momentul creării universului, acum 13,8 miliarde de ani, nu au fost făcute verificări, au declarat oamenii de știință în cadrul unei conferințe de presă a NASA.

Unele dintre acestea ar putea fi galaxii formate recent care le imită pe cele vechi, au precizat ei

Garth Illingworth de la Universitatea din California, Santa Cruz, și co-autor al articolului publicat joi a declarat că „au existat o mulțime de anunțuri preliminare despre galaxiile anterioare și încă se încearcă să se constate care dintre acestea ar putea fi reale.” Dacă descoperirile sunt verificate și există mai multe galaxii timpurii, descoperirea făcută cu telescopul Webb „va fi un mare succes în a duce granița cosmică până la limita Big Bang. Ne-au așteptat chiar acolo. Deci este o surpriză foarte frumoasă că există o mulțime de aceste galaxii de studiat”, a spus Jane Rigby de la NASA. Observatorul de 10 miliarde de dolari, cel mai mare şi cel mai puternic telescop trimis vreodată în spaţiu, se află pe o orbită solară la 1,6 m km de Pământ. Operaţiunile ştiinţifice complete au început în cursul verii, iar NASA a lansat de atunci o serie de instantanee uimitoare ale universului.

Facebook anunță modificări importante de la 1 decembrie